20 Απριλίου 2024 / 8:28 πμ
20 Απριλίου 2024 / 8:28 πμ

Τραγικό: Πάνω από τα 313 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος!

από fimotro

Μετά από 8 χρόνια μνημονίων κι όμως το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.  Στο πλαίσιο αυτό, κατά 4,388 δισ. ευρώ στα 313,524 δισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης το γ’ τρίμηνο του 2017 έναντι 309,136 δισ. ευρώ που ήταν το  β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, το χρέος του ελληνικού δημοσίου διαμορφωνόταν στα 310,713 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο του χρέους, τα 253,388 δισ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμο χρέος, ενώ οι βραχυπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου ανήλθαν σε 289 εκατ. ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο.

Αντίθετα με το χρέος, ευχάριστα είναι τα νέα που αφορούν την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Η αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας από την  S&P Global Ratings για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, οδηγεί την αγορά των ελληνικών ομολόγων σε νέο ράλι, με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους να υπεραποδίδουν.

Υπενθυμίζεται πως η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα και στο “Β” αργά την Παρασκευή το βράδυ, υπογραμμίζοντας την βελτίωση των οικονομικών αλλά και των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.

Η αναβάθμιση “ζεσταίνει” εκ νέου το επενδυτικό κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets τα οποία έχουν ήδη επωφεληθεί το τελευταίο διάστημα από τις προοπτικές νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αλλά και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Έτσι, οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων υποχωρούν κατά 6 μ.β σήμερα στο 1,32%, μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 1,305% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Οι αποδόσεις στα 5ετή ελληνικά ομόλογα υποχωρούν επίσης κατά 3 μ.β στο 2,81%, ενώ οι αποδόσεις στα 10ετή αυξάνονται ελαφρώς στο 3,853% με άνοδο 1,6% από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Σ.Σ. Fimotro: Το θέμα είναι τι θα γίνει με το υπέρογκο χρέος. Όποια προσπάθεια και αν γίνει, όποια βελτίωση και αν υπάρξει στα δημοσιονομικά μεγέθη, με αυτό το χρέος δεν υπάρχει οικονομία που μπορεί να ανακάμψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα