28 Μαρτίου 2024 / 6:36 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:36 μμ

Τρία μέτρα που θα προκαλέσουν σεισμό ζητά το ΔΝΤ

από fimotro

Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, δια της Ντ. Βελκουλέσκου αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους, που είναι ιδιαίτερα επίπονοι.
Το Ταμείο θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται. Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», το «καλούπι» της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι έτοιμο και πλέον απομένουν τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά:
Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019. Ενα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να συζητά περαιτέρω μειώσεις.
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αν συμβεί αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 3 εκατ. πολίτες που σήμερα έχουν αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους,
Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και για κάποιους κύκλους θεωρείται μέση λύση σε σχέση με την πλήρη κατάργηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα