28 Μαρτίου 2024 / 6:22 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:22 μμ

Το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους

από fimotro

Για πρώτη φορά στα ελληνικά φαρμακεία, θα εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα προσφέρει στους ασθενείς έναν πρακτικό τρόπο συμμόρφωσης με την αγωγή τους. Η μη σωστή λήψη των φαρμάκων αναγνωρίζεται παγκοσμίως, ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας.
Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το γεγονός αυτό, αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ’ επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης. Χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η οικονομική επίπτωση της μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 177 δις δολαρίων ετησίως που αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. περιστατικά νοσηλείας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την εταιρεία NOUFIO, έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας από τον φαρμακοποιό και συμμόρφωσης του ασθενή με την φαρμακευτική αγωγή, με το όνομα TAKE CARE. Ανάλογα προγράμματα έχουν εφαρμοστεί σε πολλές δυτικές χώρες και περιλαμβάνουν πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα