28 Μαρτίου 2024 / 4:55 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:55 μμ

Το χρέος στο τραπέζι του σημερινού τετ α τετ Τσίπρα – Λαγκάρντ…

από fimotro

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τις οποίες ολοκληρώνεται το τριήμερο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Νταβός, στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το χρέος αλλά και η προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από τα μνημόνια, θα είναι τα δύο θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις.

Οι συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, έρχονται μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και ενώ η χώρα, έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, εισέρχεται ουσιαστικά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έτσι, στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους. Ζήτημα επί του οποίου, το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτηση για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο (χρέος και επόμενη μέρα) αναμένεται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα