28 Μαρτίου 2024 / 4:00 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:00 μμ

Το σχέδιο χωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

από fimotro

Στη χρηματιστηριακή τιμή που είχε η μετοχή της ΔΕΗ στις 17 Ιανουαρίου 2017, την ημερομηνία πραγματοποίησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της διαδικασίας μεταφοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην Ενεργειακή Συμμετοχών, θα αγοράσει τελικώς το Δημόσιο το 25% του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.
Πρόκειται για τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ, που θα μεταβιβάσει η ΔΕΗ στην εταιρεία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, στην τιμή των 2,92 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν η τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΔΕΗ στο ΧΑ στις 17 Ιανουαρίου.
Επίσης η τροπολογία ορίζει ότι το ελληνικό δημόσιο για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων στη «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ» θα εκροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας και όχι από τον υπουργό Οικονομικών, όπως κατά κανόνα συμβαίνει με τις εταιρείες του Δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο έλεγχος επί του ΑΔΜΗΕ θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του δημοσίου σε σχέση με την ΔΕΗ ή άλλη επιχείρηση που ασκεί δραστηριότητα παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ανεξαρτησία και ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Εξάλλου, στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μεταβιβάζεται το σύνολο των μετοχών επί της Εταιρείας Συμμετοχών που κατέχουν το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, ως μέτοχοι της ΔΕΗ.
Επίσης ορίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, είτε άπαξ είτε διαδοχικά έως του ποσού της αποτίμησης με την καταβολή μετρητών ή με την εισφορά σε είδος ή σε συνδυασμό και των δύο. Η εισφορά σε είδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με εκχώρηση απαιτήσεων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών απαιτήσεων, υπαρχόντων ή μελλοντικών έναντι της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Δημόσιο.
Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και της πώλησης του 25% των μετοχών του στην κινεζική State Grid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα