25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Το Κατάρ ζητά τρόφιμα και νερό από Τουρκία και Ιράν

από fimotro

Το Κατάρ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν και την Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσει παροχή τροφίμων και νερού, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές ελλείψεις δύο ημέρες αφότου οι μεγαλύτεροι προμηθευτές του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τους εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα, που εξαρτάται από τις εισαγωγές.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και το Ιράν και άλλες χώρες», τόνισε αξιωματούχος που επικαλείται ως πηγή το Reuters. Όπως πρόσθεσε, οι προμήθειες θα φτάσουν στη χώρα με πτήσεις της Qatar Airways.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε πως υπάρχουν αρκετές προμήθειες σιτηρών στην αγορά του Κατάρ για τέσσερις εβδομάδες, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλα στρατηγικά αποθέματα τροφίμων στην Ντόχα.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία, έπειτα από δικό του αίτημα, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο, καθώς κλιμακώνεται η ρήξη των αραβικών δυνάμεων με το Κατάρ.

Οι πηγές τόνισαν πως ο Zarif θα συζητήσει διμερείς και τοπικές υποθέσεις. Οι απόπειρες εκτόνωσης της κρίσης του Κατάρ δεν έχουν δώσει άμεσες ενδείξεις επιτυχίας, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας κ.ά. στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, έχει υποστηρίξει ότι η απομόνωση του Κατάρ, περιλαμβανομένης και της χρήσης κυρώσεων, δεν θα δώσει τέλος στη ρήξη.

«Δεν θα βοηθήσει στη λύση οποιουδήποτε προβλήματος, η προσπάθεια να απομονωθεί με αυτόν τον τρόπο το Κατάρ, το οποίο γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι έχει πολεμήσει πολύ αποτελεσματικά ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Τρίτη.

«Εκτιμούμε την ψύχραιμη και εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει το Κατάρ», σχολίασε και πρόσθεσε: «Εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με το Κατάρ, όπως και με όλους τους φίλους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα