28 Μαρτίου 2024 / 1:27 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 1:27 μμ

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

από fimotro

Ενα ακόμα βήμα για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έγινε με την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο νέος θεσμός θα διερευνά και θα διώκει τις περιπτώσεις απάτης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και κατάχρησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη εις βάρος της ΕΕ, όπως η κατάχρηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ωστόσο η αρμοδιότητά τους δεν επεκτείνεται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιτρέψει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό των αστυνομικών ερευνών, την ταχεία δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη σύλληψη υπόπτων εκτός των συνόρων μιας χώρας. Θα συνεργάζεται στενά και θα συμπληρώνει τις υπηρεσίες του ευρωπαϊκού οργανισμού για τον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων μεταξύ των αρμόδιων δικαστικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ (Eurojust) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF).

Δήλωση της εισηγήτριας

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Barbara Matera (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε τα εξής: «Χάρη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία θα θέσει το έργο των εθνικών εισαγγελέων υπό την αιγίδα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στον συντονισμό των εθνικών ερευνών για την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ας ελπίσουμε ότι το πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον προκειμένου να συμπεριλάβει και διασυνοριακά εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία και η εμπορία ανθρώπων».

Επόμενα βήματα

Σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης του ΕΚ, το Συμβούλιο μπορεί και τυπικά πλέον να εγκρίνει τον κανονισμό για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η εισαγγελία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μεταξύ του 2020 και του 2021.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συσταθεί μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας 20 κρατών μελών. Οι 8 χώρες που δεν συμμετέχουν επί του παρόντος – η Σουηδία, η Ολλανδία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία – μπορούν να ενταχθούν στη νέα υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, εφόσον το επιλέξουν.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο, και ο επικεφαλής εισαγγελέας θα συντονίζει τις ποινικές έρευνες που θα διεξάγονται από τους εντεταλμένους εισαγγελείς σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Στις 5 Ιουλίου, το ΕΚ ενέκρινε τους κοινούς ορισμούς των αδικημάτων που σχετίζονται με την απάτη και θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο κατάλογος αυτών των αδικημάτων μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον, προκειμένου να συμπεριλάβει και άλλα εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα