28 Μαρτίου 2024 / 8:52 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:52 μμ

Το δίλημμα του Πούτιν στη Β. Κορέα -Γιατί δεν θέλει πόλεμο

από fimotro

Ο Ρώσος πρόεδρος παίζει όλα τα χαρτιά του για την επίλυση της κρίσης και υποδέχεται σήμερα τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.

Μετά το ταξίδι του στην Κίνα, ο Πούτιν θα μεταβεί σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, στο Βλαδιβοστόκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Σε λιγότερο από 300 χλμ. βρίσκεται το κέντρο των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας, όπου δοκιμάστηκε, πριν από δύο ημέρες, η ρίψη βόμβας υδρογόνου, βόμβας Η. Εκεί ο Πούτιν θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ και άμεσα εμπλεκόμενες με τις απειλές της Πιονγιάνγκ.


Ο Πούτιν σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωσε τη Σύνοδο της Ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), η οποία έγινε στην πόλη Xiamen, στη νότια Κίνα. Και σήμερα ξεκινάει το Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ (5-7 Σεπτεμβρίου), στο οποίο θα κυριαρχήσει η επικαιρότητα: ποια θα είναι η αντίδραση απέναντι στις απειλές του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος πολλαπλασιάζει τις πυρηνικές δοκιμές.


Ο Πούτιν, μιλώντας στη Σύνοδο των BRICS, έκανε μια σύγκριση με το Ιράκ: «Η χώρα καταστράφηκε, τον Σαντάμ Χουσεΐν τον κρέμασαν. Ολοι το θυμούνται, και η Βόρεια Κορέα επίσης», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Τας. «Οι κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση είναι άχρηστες και αναποτελεσματικές. Στη Βόρεια Κορέα, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να τρώνε χορτάρια αν δεν αισθάνονται ασφαλείς», πρόσθεσε.

Κατεπειγόντως, η Ρωσία έστειλε για τα προκαταρκτικά τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Nikolai Patrouchev (πρώην επικεφαλής της FSB, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών), ο οποίος ξεκίνησε την περιοδεία του από τη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, και αναμένεται να μεταβεί και στο Τόκιο.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τους δύο καλεσμένους του, πριν συναντηθούν στο Βλαδιβοστόκ.

Σε δύο βάρκες η Μόσχα
Και όλα αυτά γιατί η Μόσχα κινείται σε δύο βάρκες. Την ώρα που καταδικάζει κατηγορηματικά την τελευταία δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν απορρίπτει κάθε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Μιλώντας, μάλιστα, αμέσως μετά τη δοκιμή της βόμβας Η, ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε κάθε «στρατιωτική υστερία» εναντίον του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν και προειδοποίησε ότι θα γίνει «πλανητική καταστροφή με πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

Την ώρα που η Ουάσινγκτον ζητά «τα πιο ισχυρά μέτρα» για να τιμωρηθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ρώσος πρόεδρος είναι αντίθετος σε νέες κυρώσεις. «Εκτιμούμε ότι οι πυρηνικές δοκιμές είναι προκλήσεις. Αλλά νέες κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση θα είναι άχρηστες και αναποτελεσματικές», ήταν η ακριβής δήλωση του Πούτιν.

Ρωσία-Κίνα υπέρ της Βόρειας Κορέας
Μετά την 6η πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, οι ΗΠΑ μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ιαπωνία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι διαπραγματεύονται πιο σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Αλλά η θέση της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο στον ΟΗΕ, ίσως ματαιώσουν αυτά τα σχέδια.

Οι Βορειοκορεάτες «δεν θα εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα αν δεν αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο ανάμεσα σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», είπε ο Πούτιν. Την ίδια στάση κρατά και η Κίνα, η οποία τάσσεται υπέρ της «ειρηνικής επίλυσης» της βορειοκορεατικής κρίσης και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Φωτιά και οργή»
Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα στην Πιονγιάνγκ «φωτιά και οργή» αν συνέχιζε τις απειλές της εναντίον της Ουάσινγκτον, έκρινε πρόσφατα ότι «καμία συζήτηση ειρήνευσης δεν θα λειτουργήσει». Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν στις 11 Σεπτεμβρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν το πετρέλαιο, τον τουρισμό, την αποχώρηση των εργαζομένων της Βόρειας Κορέας από τις ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα