29 Μαρτίου 2024 / 12:41 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:41 μμ

Το απόγευμα η σύγκρουση στη Βουλή για το Noor 1…

από fimotro

Σήμερα το απόγευμα στις 17:15, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Άδωνη Γεωργιάδη για τη συνομιλία του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα παρευρεθεί σήμερα στη Βουλή και θα απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει στην επίκαιρή ερώτησή του: «Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου με τον καταδικασθέντα σε ισόβια για εμπορία ναρκωτικών κ. Γιαννουσάκη, κατά παράβαση της διάκρισης των εξουσιών, όπως ορίζει το Σύνταγμα, όσο και του θεσμικού του ρόλου. Ο Π. Καμμένος έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, άρα έχει ήδη συνομολογήσει την εξωθεσμική παρέμβασή του σε ποινική υπόθεση μεγάλης ηθικοκοινωνικής απαξίας. Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Ο Π. Καμμένος έχει επικοινωνήσει με τον Γιαννουσάκη; Αν ναι, ποιο ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας τους;».

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με παρόντες σχεδόν όλους τους βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ και σε κλίμα ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο. Δικαίωμα λόγου στη διαδικασία αυτή έχουν μόνο ο ερωτών βουλευτής και ο ερωτώμενος υπουργός, χωρίς να έχει κανείς άλλος δικαίωμα παρέμβασης. Ομως η συζήτηση θα επεκταθεί την επόμενη Δευτέρα, οπότε θα διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα της οικονομίας, όπως ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είναι φυσικό, στο στάδιο των δευτερολογιών, όπου συνήθως η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών επεκτείνεται και σε άλλα θέματα, θα συζητηθεί και η υπόθεση του «Noor 1», καθώς η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για την υπόθεση την αναγόρευσε και επισήμως σε πολιτικό ζήτημα.

Κατόπιν του προσδιορισμού των δύο αυτών συζητήσεων στη Βουλή, η ηγεσία της Ν.Δ. εγκατέλειψε κάθε σκέψη για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας, μια ιδέα την οποία υποστήριξαν αρκετά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με τον Κ. Μητσοτάκη να είναι εξαρχής επιφυλακτικός.

Αν και πολλοί στη Ν.Δ. υποστήριζαν ότι η κατάθεση της πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμυνας, παρότι θα καταψηφιζόταν, θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την άποψη ότι αυτό το κοινοβουλευτικό όπλο, που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση μόνο μία φορά κάθε έξι μήνες, δεν πρέπει να σπαταληθεί άσκοπα.

Μετά τον προσδιορισμό λοιπόν των δύο κοινοβουλευτικών συζητήσεων, κρίθηκε οριστικά ότι η ιδέα για κατάθεση πρότασης μομφής αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Από την άλλη πλευρά, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη ζητήθηκε η κλήτευση του υπουργού Αμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που πιθανότατα θα προσδιοριστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η υπόθεση αυτή θα απασχολεί την Εθνική Αντιπροσωπεία τακτικά πλέον και επί μακρό χρονικό διάστημα – είτε υπάρξουν νέες αποκαλύψεις, όπως φημολογείται έντονα τις τελευταίες μέρες, είτε όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα