16 Απριλίου 2024 / 10:24 μμ
16 Απριλίου 2024 / 10:24 μμ

Το απόγευμα ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς

από fimotro

Με αντικείμενο το θέμα της αγοράς ενέργειας στις 5.00 το απόγευμα αρχίζουν εκ νέου σήμερα οι συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στη συνέχεια (στις 19.00) θα υπάρξει συνάντηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων).
Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14- 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

«Βροχή» οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ, σκιές κόπωσης εμφανίζονται στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, και στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί φέτος η υπεραπόδοση που σημειώθηκε πέρσι, εκτινάσοντας πέριξ του 4% το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα. Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εντείνονται μήνα με τον μήνα. Τον Φεβρουάριο, οι κατασχέσεις, κυρίως τραπεζικών καταθέσεων και τα άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά 20.000. Συνολικά στο πρώτο δίμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 989 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ. Χθες, λίγο αφού η Eurostat επικύρωσε χωρίς αστερίσκους το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, εστίες προβληματισμού εντοπίζονται στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2016, με σημάδια κάμψης στις εισπράξεις του ΦΠΑ, την εισπραξιμότητα να υποχωρεί στο 79%, σε συνδυασμό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο κατά 989 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,07 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας οριακή υπέρβαση 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο
Στο πρώτο τρίμηνο 2017:
[1] Καταγράφεται υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού 863 εκατ. ευρώ (-7,4% σε σχέση με το στόχο). Επιμέρους τον Μάρτιο σημειώνεται υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο εξαιτίας κυρίως της καθυστέρησης στις εισπράξεις από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
[2] Χαμηλότερες κατά 756 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στα 12,4 δισ. ευρώ αντί για στόχο 13,1 δισ.
[3] Οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, που αποτυπώνουν έσοδα μέσω κατασχέσεων ή και μέσω της ενεργής ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων εμφανίζουν υπέρβαση 235 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ενώ υπέρβαση 138 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι φόροι στην περιουσία.
[4] Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα από Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 150 εκατ. ή 8,9%, στο ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ή 28,5%, στο ΦΠΑ λοιπών κατά 135 εκατ. ή 4,4%, στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 144 εκατ. ευρώ ή 23,6%.
Ειδικά για τον Μάρτιο του 2017, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 2,78 δισ., μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 1,27 δισ. ευρώ. Μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τον Μάρτιο 2017 κυρίως τα έσοδα:
Στο ΦΠΑ καπνού κατά 28 εκατ.
Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 26 εκατ.
Στις απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 49 εκατ.
Στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 1,28 δισ.
Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων – κατασχέσεων
Τον Φεβρουάριο, έμειναν απλήρωτοι φόροι 912 εκατ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 989 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2017. Μαζί με τα 91,3 δισ. συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών έως το τέλος του 2016, τα χρέη αυτής της κατηγορίας προσεγγίζουν τα 94 δισ. ευρώ τα οποία χρωστούν συνολικά 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Περίπου 873.029 φορολογούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ για αναγκαστικά μέτρα, αυξημένοι κατά περίπου 20.000 σε σχέση με τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ το Φεβρουάριο το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών ΦΠΑ υποχώρησε στο 79,02% έναντι 82,68% τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα