18 Απριλίου 2024 / 6:02 πμ
18 Απριλίου 2024 / 6:02 πμ

Το αδιαχώρητο στις τράπεζες για τα POS

από fimotro

Ουρές… χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί στις τράπεζες από επαγγελματίες που σπεύδουν – την τελευταία στιγμή – προκειμένου να προμηθευτούν τα μηχανήματα POS. Καθημερινά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνει το αδιαχώρητο καθώς πάνω από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες είναι υποχρεωμένοι να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS).

Σύμφωνα με τις τράπεζες οι προμήθειες κινούνται στην περιοχή του 1%. Σε νέους πελάτες οι τράπεζες χρεώνουν τη χρήση POS, είτε πουλώντας το τερματικό ή ενοικιάζοντάς το.

Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 100 έως 450 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 50 έως 360 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 20 και 100 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο απαιτούνται τρείς με πέντε εργάσιμες ημέρες από την στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την εγκατάσταση του POS.

Η υποχρέωση των… 1500 ευρώ

Η σχετική υποχρέωση κρύβει παγίδες και ψιλά γράμματα για τους υπόχρεους, καθώς αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι δεν θα εγκαταστήσουν μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS) εντός της προθεσμίας, η οποία εκπνέει σήμερα! Ωστόσο εάν κάποιος το πληρώσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα, θα καταβάλει 750 ευρώ.

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα μπαράζ εξονυχιστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προμηθευτεί POS οι επαγγελματίες που υποχρεούνται να το κάνουν.Στις επόμενες ώρες, 85 επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υδραυλικοί, καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών και ενοικίασης οχημάτων, ιδιοκτήτες συνεργείων, ηλεκτρολόγοι, φαρμακεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, κάβες, κομμωτήρια, καταστήματα με καπνικά προϊόντα, φροντιστήρια, κλινικές, ιατρεία θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.

Σημειώνεται ότι τα POS πρέπει να εγκατασταθούν το αργότερο έως τις 27 Ιουλίου 2017. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση έκανε έναρξη δραστηριότητας από τις 27 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου 2017. Όποια επιχείρηση πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από τις 28 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS εντός 30 ημερών από την έναρξη δραστηριότητας.

Ζητούν ολιγοήμερη παράταση

Τερματικά αποδοχής καρτών υποχρεούνται να έχουν από σήμερα περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες. Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν POS, το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Όπως δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Βασίλη Αδαμόπουλο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης: «Ζητήσαμε μια άτυπη παράταση ως προς τους ελέγχους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η παράταση αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτηση στις τράπεζες και δεν έχουν λάβει ακόμα το μηχάνημα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα