29 Μαρτίου 2024 / 12:38 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:38 μμ

Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ!

από fimotro

aozkiprosTURKEY-NAVY02Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα οικόπεδα ένα, έξι και επτά, στην κυπριακή AOΖ, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Τουρκία, η οποία εξέδωσε παράνομες Navtex. Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του για έκτη ημέρα ανοικτά της Καρπασίας μέχρι και την Αμμόχωστο. Από σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί για την Κυπριακή Δημοκρατία σεισμογραφικές έρευνες το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, όπως μεταδίδεται, η Άγκυρα εξήγγειλε άσκηση με πραγματικά πυρά αλλά και για ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο, πρακτική που φαίνεται να παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Η πρώτη άσκηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα τα ξημερώματα από τις τρείς μέχρι τις τέσσερις το πρωί και η δεύτερη για αύριο από τις 5 μέχρι τις 7 το πρωί.
Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές.
Εξάλλου, οι τουρκικές παρεμβολές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάσταση στην Τουρκία συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα μέλη του συμβουλίου γεωστρατηγικών μελετών. Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε τρεις διαδοχικές Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες αναγγέλθηκαν ασκήσεις με πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου, καθώς, επίσης, σεισμικές έρευνες στα δυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 449/17 αναγγέλλονται σεισμικές έρευνες σήμερα, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το οικόπεδο 6. Με τη NAVTEX 450/17 γνωστοποιείται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά. Και με τη NAVTEX 452/17, προαναγγέλλονται ασκήσεις με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με τις τρεις NAVTEX, η Αγκυρα δηλώνει σαφώς ότι θεωρεί τον ενδιάμεσο χώρο ως περιοχή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της!

Άμεση ήταν η απάντηση της  Λευκωσίας, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, κ. Κορν. Κορνηλίου, απέρριψε την πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ και οι ξένες εταιρείες που έχουν αναλάβει να διεξάγουν έρευνες έπειτα από άδειες, αλλά και συμβόλαια που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους.  Κρίσιμη θεωρείται η  13η Ιουλίου, όταν αναμένεται η γαλλική Total να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε σημείο του οικοπέδου 11.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα