25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τουλάχιστον 12.650 ελέγχους στην αγορά ετοιμάζει η ΑΔΑΕ!

από fimotro

Τουλάχιστον 12.650 ελέγχους προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν το 2018 οι Υπηρεσίες Ερευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Αυτό προβλέπει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα στην απόφαση προβλέπεται ότι από τις ΥΕΔΔΕ θα διενεργηθούν τουλάχιστον 450 έλεγχοι – έρευνες καθώς και 4.200 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση.

Η κατανομή των ελέγχων αυτών θα ορισθεί με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσηςτης ΑΑΔΕ όπως διευκρινίζεται στην σχετική απόφαση. Σημειώνεται ότι το σύνολο των φορολογικών και άλλων ελέγχων που προγραμματίζει η ΑΑΔΕ για το 2018 ανέρχεται σε 24.750 και αφορούν κατά προτεραιότητα στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το euro2day.gr. την αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσο χρονικό διάστημα διακρατήσουν τα χιλιάδες ακίνητα που θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στην κατοχή τους -αφενός, από τους πλειστηριασμούς, αφετέρου, από τις οικειοθελείς παραδόσεις και ανταλλαγές ακινήτων από τους «κόκκινους» δανειολήπτες- και τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία και όχι με την αντικειμενική όπως ισχύει σήμερα ετοιμάζονται να ζητήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών και τους δανειστές.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι ήδη ενήμερες για το ζήτημα και το αντιμετωπίζουν θετικά, καθώς οι δύο αυτές φορο-διευκολύνσεις θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και θα διευκολύνουν το τραπεζικό σύστημα στη διαχείριση του στοκ των ακινήτων που θα αποκτήσουν.

Μάλιστα, για τις τραπεζικές εποπτικές αρχές το ζήτημα των φορο-ελαφρύνσεων θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου ότι έχουν δώσει το πράσινο φως στις τράπεζες να αποκτήσουν οι ίδιες μεγάλο μέρος των ακινήτων που θα βγάλουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο της φοροελάφρυνσης στα ακίνητα που βρέθηκαν στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των πλειστηριασμών εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Κύπρο.

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν έντονα από τα πρώτα ραντεβού με την τρόικα για την 4η αξιολόγηση και θα εμπεριέχεται στο πακέτο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο στον νόμο Κατσέλη και στο πλαίσιο της διαχείρισης και πώλησης των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα