20 Απριλίου 2024 / 4:54 πμ
20 Απριλίου 2024 / 4:54 πμ

Τι υποστήριξε ο Ακιντζί για την αποχώρησή του από τις συνομιλίες

από fimotro

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρεί από το τραπέζι των συζητήσεων που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα το οποίο όπως είχε τονίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ήταν πρώτο στην ατζέντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης και ο Μουσταφά Ακινζί συναντήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με αφορμή τροπολογία που ψήφισε η κυπριακή βουλή για ενδοσχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος το 1950.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν πρόκειται για ολοκληρωτικό ναυάγιο ή όχι, εάν δηλαδή ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από όλη τη διαδικασία των συνομιλιών.

Αναμένεται να διαφανεί στη συνέχεια αν η αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες είναι μόνιμη ή αν πρόκειται για αντίδραση πάνω στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συζήτηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποχώρησε όταν έγινε ολιγόλεπτο διάλειμμα

Ακιντζί: Δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγα

Δεν αποχώρησα από τις συνομιλίες, ούτε είχα πρόθεση να αποχωρήσω από τις διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Κατεχόμενα, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Άιντε προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Άιντε ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε.

«Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοικτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα