29 Μαρτίου 2024 / 4:35 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:35 μμ

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Ταλίν για την ψηφιακή πολιτική – Είδε Μέρκελ και Μακρόν

από fimotro

Επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πάολο Τζεντιλόνι είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας στάθηκε ειδικότερα στα ζητήματα της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες.

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών (GAFA: Google – Apple – Facebook -Amazon), ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, προκειμένου να υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν στις πραγματικές τους δραστηριότητες ανά χώρα.

Επισημαίνεται ότι η γαλλική πρόταση προβλέπει επιβολή φόρου επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, λύση η οποία είναι ευκολότερα υλοποιήσιμη. Κατά πληροφορίες, την πρόταση υποστηρίζουν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, καθώς επίσης και οι: Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, όπως προέκυψε από το τελευταίο Ecofin, όπου είχε τεθεί το ζήτημα.

Στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στην ενίσχυση του σχετικού ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA με διευρυμένες αρμοδιότητες, ώστε να εξελιχθεί στο νέο οργανισμό για την κυβερνοασφάλεια, να προσελκύσει εξειδικευμένους επιστήμονες και να θωρακίσει την Ευρώπη από τις εξωτερικές απειλές.

Ιδιαιτέρως στάθηκε ο κ. Τσίπρας και στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, επί του οποίου η Ελλάδα είναι υπέρ της ρύθμισης. Προϋπόθεση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η χαρτογράφηση του διαδικτύου ώστε οι δημιουργοί να λαμβάνουν μερίδιο από την αξία που προκύπτει από τη χρήση του έργου τους που ανεβαίνει σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Για να εφαρμοστεί αυτό χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία, αποτελεσματικές δηλαδή τεχνολογίες αναγνώρισης περιεχομένου, σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, το μητρώο Online Media, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένες περισσότερες από 500 επιχειρήσεις και σχεδόν 1.000 ιστοσελίδες. Προϋπόθεση για την εγγραφή είναι η δήλωση της μετοχικής σύνθεσης, αν πρόκειται για εταιρεία, το είδος και ο αριθμός των εργαζομένων και η σχέση εργασίας που έχουν με την επιχείρηση. Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, επιτυγχάνεται διαφάνεια, οι επιχειρήσεις έχουν ονοματεπώνυμο και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις – σε ένα αχαρτογράφητο -μέχρι εκείνη τη στιγμή- διαδίκτυο, ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί και η ιδέα δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας. Επιπλέον παρέχεται σε αυτές τις εταιρείες δωρεάν υπηρεσία λογοκλοπής και πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη στην πρόταση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας ψηφιακού και πολιτιστικού περιεχομένου που να μπορεί να συναγωνιστεί τους διεθνείς παίκτες.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στη Σύνοδο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα