23 Απριλίου 2024 / 4:39 μμ
23 Απριλίου 2024 / 4:39 μμ

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για τη διαγραφή Παναμά από τα μη συνεργάσιμα κράτη

από fimotro

Εσφαλμένη ανάγνωση του πολιτικού μηνύματος της απόφασης του Ecofin αναφορικά με την διαγραφή οκτώ χωρών μεταξύ των οποίων και ο Παναμάς από την κατηγορία των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας της Ε.Ε καταγράφουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας αναφορά σε «ανακριβείς ερμηνείες των πραγματικών γεγονότων».

Το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και την απάντηση της εκπροσώπου της Βουλγαρικής Προεδρίας Monika Panayotova, η οποία έδωσε τροφή για αντιπαράθεση στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «το πολιτικό μήνυμα είναι ακριβώς το ανάποδο από την ερμηνεία που αναπαράγεται και είναι το εξής: Η Ευρώπη πλέον ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πράγμα που είναι πάγια θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που υποστήριζε σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στόχος των πρωτοβουλιών δεν είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες λίστες» με φορολογικούς παραδείσους χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αλλά να πιέζονται οι χώρες αυτές για να συμμορφώνονται και να συνεργάζονται σε θέματα φορολογικής δικαιοδοσίας. Και η απόφαση για ενισχυμένη παρακολούθηση, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον στόχο».

Το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στα αναρτημένα κείμενα των αποτελεσμάτων της συνεδρίαση του Ecofin της 23ης Ιανουαρίου 2018όπου αναφέρεται ότι:

“Tο Συμβούλιο διέγραψε 8 περιοχές από τον κατάλογο της ΕΕ με τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες της ΕΕ. Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάο, η Μογγολία, o Παναμάς, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή κατηγορία περιοχών υπό στενή παρακολούθηση”.

Οι συγκεκριμένες δηλαδή χώρες:

· Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, να τροποποιήσουν τα επιβλαβή φορολογικά καθεστώτα τους και οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν συστάσεις της Ε.Ε.

· Παρακολουθούνται προσεκτικά και συστηματικά σε όλη την διάρκεια του έτους από την ομάδα “Κώδικας Δεοντολογίας” με την υποστήριξη της ΓΓ του Συμβουλίου και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε., ώστε να αξιολογείται η ουσιαστική συμμόρφωσή τους.

Ειδικά στην περίπτωση της χώρας του Παναμά η οποία μέχρι και την συνεδρίαση Ecofin της 5/12/17[1] βρισκόταν στην επονομαζόμενη μαύρη λίστα (παράρτημα Ι):

i)Κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι με την τρίτη επιστολή της (4/1/18) μπορεί να μετακινηθεί στην επονομαζόμενη γκρι λίστα (παράρτημα ΙΙ) και

ii)Θα κριθεί οριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος, μέχρι την προθεσμία της 31.12.18.

iii)Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση βάσει των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει, τότε θα ξαναμπεί στην μαύρη λίστα.

Επί της διαδικασίας,  και τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν στην παραπάνω διαδικασία, σε όλα τα στάδια εργασιών τα οποία προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Ecofin της 23ης Ιανουαρίου στην οποία δεν έλαβε χώρα καμία ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα