28 Μαρτίου 2024 / 10:32 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:32 πμ

Τι αλλάζει στις εισφορές μισθωτών – Πώς θα υπολογίζονται

από fimotro

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης από 1/1/2017 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016».

Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τη νέα διάρθρωση του ΕΦΚΑ, στον οποίο προσαρτώνται όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις των υπό ένταξη ταμείων τουλάχιστον μέχρι τη λειτουργία του Ενιαίου Κανονισμού Εργασίας, καθορίζονται εισφορές για τους δημοσιογράφους και τους εργοδότες τους και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ των Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και του προσωπικού κατώτερων πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

Παράλληλα, καθορίζεται ότι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα καταβάλλεται σε πανελλαδικό επίπεδο από 1η Ιανουαρίου 2017 και ορίζονται η λειτουργία του νεοσύστατου Εθνικού Μηχανισμού για την παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικά για τις εισφορές διευκρινίζεται ότι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση καθώς και των εργοδοτών τους καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Επίσης, ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,67%.

Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται.

Με άλλο άρθρο επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης.
Από 1.1.2017, ο κοινωνικός πόρος υπέρ του πρώην Τ.Ε.Α.Δ. καταργείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα