17 Απριλίου 2024 / 12:50 πμ
17 Απριλίου 2024 / 12:50 πμ

Την προφυλάκιση των μελών της καταλανικής ηγεσίας ζήτησε ο εισαγγελέας

από fimotro

Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας όσο διαρκεί η έρευνα.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία. Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Η σημερινή ακρόαση των Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών ενώπιον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας εν όψει της πιθανής απαγγελίας κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση αναβλήθηκε για τις 9 Νοεμβρίου κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων τους, ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Εξι βουλευτές και μέλη των υπηρεσιών του καταλανικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, παρουσιάσθηκαν σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη κατόπιν κλητεύσεώς τους στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου.

Ο λόγος της αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο οι συνήγοροί τους εξέφρασαν την έκπληξή τους για το βραχυχρόνιο της αναβολής.

Θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Κ. Πουτζντεμόν

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη».

Σε ανακοίνωσή του τη χαρακτήρισε ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του.

Μετά την άρνηση του Κ. Πουτζντεμόν, η εισαγγελία της Ισπανίας αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή του και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.

Όμως ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα