20 Απριλίου 2024 / 5:27 πμ
20 Απριλίου 2024 / 5:27 πμ

Τζανακόπουλος: Στόχος είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

από fimotro

Αναγκαία χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση της σταθερότητας της χώρας. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι με βάση και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών η τελική συμφωνία είναι ισορροπημένη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εκ μέρους όλων των πλευρών έχει δηλωθεί ότι η συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη όταν θα καταλήξουμε και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ερωτηθείς ποια είναι τα μέτρα που θα ικανοποιήσουν την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως η «κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος υπογραμμίζοντας «έχουμε χρόνο, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει εκλογών και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει». Και υπογράμμισε πως μόλις συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Ο στόχος όλων των πλευρών είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου», είπε ενώ ερωτηθείς εάν προεξοφλεί ότι θα κλείσουν όλα στο συγκεκριμένο Eurogroup, απάντησε πως δεν μπορεί κανείς προεξοφλήσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο εκτίμησε ότι ακόμα και εάν δεν υπάρχει συνολική συμφωνία στις 22 του μήνα «ίσως να χρειαστούν λίγες ημέρες παραπάνω και να κλείσουμε όλα σε ένα έκτακτο Eurogroup, λίγες μέρες μετά».
Ερωτηθείς για το ποια μέτρα για το χρέος θα ικανοποιήσουν την κυβέρνηση και πώς πρέπει να διατυπωθούν, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ισχύσουν μετά το 2018, είναι εκείνα που θα ικανοποιούν το ΔΝΤ για να συντάξει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του χρέους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιφυλάξεις των αγορών και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ- αυτές οι διατυπώσεις είναι που ικανοποιούν και την κυβέρνηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «το ΔΝΤ έχε δηλώσει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Γερμανία έχει πολιτικούς και εσωτερικούς λόγους να είναι επιφυλακτική για το χρέος, πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή και φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό». Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις για το χρέος, ότι κινείται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές και επανέλαβε ότι εάν χρειαστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με αξιωματούχους και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ Τζανακόπουλος είπε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, και πως τα θετικά μέτρα θα υπάρχουν σε ξεχωριστό άρθρο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αντιπολίτευση και δη στην αξιωματική, εάν θέλει να τα ψηφίσει. Είπε ακόμη ότι την επόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία. Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος διαρροών κατά την ψηφοφορία, ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε πως θα υπάρξει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που θα καταψηφίσει.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία και για το πόσο παραπάνω κοστίζει στον ελληνικό λαό από ό,τι το mail Χαρδούβελη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «τα μαθηματικά του κ. Μητσοτάκη είναι ζήτημα που δυσκολεύομαι να σχολιάσω» και υπογράμμισε: «Το mail Χαρδούβελη το είχαν απορρίψει οι θεσμοί, αφού ζητούσαν για το 2014 μέτρα 2,2 δισ. ευρώ μέτρα από τη διαφορά στόχου και πλεονάσματος που επετεύχθη, επίσης ζητούσαν μέτρα 3 δισ. για να πιαστεί ο στόχος του 2015- επομένως 5 δισ. και άλλα 4 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ για τη διετία 2015-2015, σύνολο 9 δις.».
Για τη συμφωνία είπε ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα είναι η κυβέρνηση να είναι εντός των στόχων, ενώ ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την έξοδο στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ωστόσο δεν προσδιόρισε τον χρόνο εξόδου σε αυτές.
Ερωτηθείς εάν στο κείμενο της συμφωνίας δεσμεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση για την εφαρμογή των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ τη δέσμευση καμίας αντιπολίτευσης» και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι έκανε το μέγιστο στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα κριθεί από τον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα.
Τέλος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές , είπε ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, και ενώ το ΔΝΤ ήθελε οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, αυτό που καταφέραμε είναι να διευρυνθεί το ωράριο σε τουριστικές ζώνες ενώ τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα, όχι την υποχρέωση, να είναι ανοιχτά κατά τη θερινή περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα