20 Απριλίου 2024 / 3:53 μμ
20 Απριλίου 2024 / 3:53 μμ

Τζανακόπουλος στο CNBC: Θα βρεθεί σύντομα λύση για το χρέος

από fimotro

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για το χρέος βρίσκεται προ των πυλών, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, σύμφωνα με το CNBC.

«Νομίζουμε πως θα επιτύχουμε ένα πολύ πολύ καλό αποτέλεσμα, πολύ σύντομα», δήλωσε στο CNBC ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Θα έχουμε συμφωνία πριν το τέλος του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, νομίζω πως αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουμε να το κάνουμε».

«Η Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες, έχει αποσταθεροποιηθεί αρκετά, όχι μόνο λόγω του Brexit αλλά και διότι η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση και αυτό φυσικά αποτελεί πηγή ανησυχίας», είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μια γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει να προοδεύει σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διάσωση.

Χθες, μιλώντας στο CNBC, ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει πως κάτι πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος.

«Ακόμα και ο απερχόμενος (Γερμανός) υπουργός Οικονομικών (Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί πως, στην πραγματικότητα, η Ελλαδα έχει κάνει αυτά που έπρεπε και περισσότερα, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό χρέος», σχολίασε ο κ. Παπαδημητρίου.

Αν και οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για το πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, ο κ. Τζανακόπουλος πιστεύει πως έχει βρεθεί ο «αλγόριθμος».

«Έχουμε αυτό το όριο του 15%, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσουν οι μικτές χρηματοδοτικές μας ανάγκες… άρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρειάζεται να λάβουμε πρέπει να είναι τέτοια που να μη χρειαζόμαστε πάνω από το 15% του ΑΕΠ μας προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας. Νομίζω πως έχουμε έναν “κλειδωμένο” αλγόριθμο εκεί», είπε.

Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ πιστεύουν πως οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει ιδανικά να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, προκειμένου να μπορεί μια οικονομία να είναι σταθερή. Ωστόσο, έχουν διαφορετικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, κάτι που καθιστά περίπλοκη τη συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της.

Η Ελλάδα προσελκύει Αμερικανούς επενδυτές

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως μια σειρά θετικών παραγόντων για την ελληνική οικονομία προσελκύουν και πάλι τους Αμερικανούς επενδυτές.

«Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε έργα στην Ελλάδα, διότι κάθε έξυπνος επενδυτής θα ενδιαφερόταν για μια οικονομία που τώρα αρχίζει να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε.

Μετά τη συνάντηση που είχε τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Πέραν της ανάκαμψης σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα είναι «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» και ξανακερδίζει επενδυτές.

«(Η περιοχή) έχει πολλά πολλά προβλήματα, όπου και να κοιτάξετε υπάρχει αποσταθεροποίηση, υπάρχουν αναταράξεις», επισήμανε. «Νομίζουμε πως είμαστε ένας από τους παράγοντες που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή και αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, από τις ΗΠΑ μέχρι τους Ευρωπαίους εταίρους μας», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα