23 Απριλίου 2024 / 6:21 μμ
23 Απριλίου 2024 / 6:21 μμ

Τεράστιες ζημιές στην Κω από τον μεγάλο σεισμό (φωτό)

από fimotro

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας.

Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές  ήταν οι ρηγματώσεις που προκλήθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες δεν έχουν εντοπίσει εγκλωβισμένους και τραυματίες στα συντρίμμια, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Στο νησί βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Οι κάτοικοι του νησιού μετρούν τις πληγές τους, ενώ παράλληλα γίνεται καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πολλά από τα παλιά ιστορικά κτίρια της πόλης έχουν καταρρεύσει. Επίσης, έχει πέσει τμήμα της Μητρόπολης, δυο μιναρέδες από το τέμενος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ και το τείχος της παλιάς πόλης έχει «σπάσει» σε τρία σημεία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση, οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι, το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του.

Στα 6,6 Ρίχτερ το μέγεθος της δόνησης

Το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ, αντί 6,4 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, Άκης Τσελέντης.

Δύο νεκροί, ένας ακρωτηριασμένος, δεκάδες τραυματίες

Οι δύο νεκροί του φονικού σεισμού είναι ένας Τούρκος, 39 ετών και ένας Σουηδός, 27 ετών. Τέσσερις από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (φωτογραφίες: cretapost).

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει, ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες, μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος, διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο και νοσηλεύονται στην Ορθοπεδική κλινική με κατάγματα.

Από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά. Είναι βαριά περιστατικά. Δεν κινδυνεύει όμως η ζωή τους. Δυο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση ακρωτηριασμό ποδιών και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι“, είπε στον Alpha 989 o Νεκτάριος Γεωργαντής, Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Κω.

Η υπερπροσπάθεια των γιατρών στην Κω

Περισσότερους από 150 τραυματίες με σοβαρά ή ελαφρύτερα τραύματα περιέθαλψαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου της Κω μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Τα μεσάνυχτα, αμέσως μετά το σεισμό, όσοι εργαζόμενοι ήταν στο νησί σε ρεπό ή άδεια βρέθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο για να παράσχουν την βοήθεια τους.

Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, “προσήλθαν 150 τραυματίες στα ΤΕΠ με μεγαλύτερους ή μικρότερους τραυματισμούς. Περιποιήθηκαν τα τραύματά τους. Πρόλαβαν στα βιβλία να καταγράψουν μόνο 50. Προσήλθαν 2 νεκροί. Έγιναν 13 εισαγωγές και 5 σοβαρά χειρουργεία (1 ακρωτηριασμός νεαρού ατόμου, ορθοπεδικά χειρουργεία από τραυματισμούς). Έγιναν 7 αεροδιακομιδές. 1 αεροδιακομιδή θα γίνει σήμερα στην Τουρκία ατόμου τουρκικής καταγωγής“.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Fraport Greece, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στο νησί.

Οπως τονίζεται, η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου.  Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η στιγμή του σεισμού

Βίντεο από κάμερα σε καφετέρια της Κω κατέγραψε τη στιγμή του φονικού σεισμού που χτύπησε το νησί, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο τουρίστες.

Όπως κατέγραψε η κάμερα του καταστήματος, ο κόσμος απολαμβάνει τη βραδιά του. Μεταξύ αυτών, μια γυναίκα η οποία έχει δίπλα της το μωρό της μέσα στο καρότσι. Μόλις αντιλαμβάνεται τον σεισμό αρπάζει το καρότσι, ενώ θαμώνες του μαγαζιού τη βοηθούν να το βγάλει έξω με ασφάλεια.

Στους δρόμους κοιμήθηκαν κάτοικοι και τουρίστες

Αναστάτωση προκλήθηκε από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κω με αποτέλεσμα κάτοικοι του νησιού αλλά και τουρίστες να περάσουν τη νύχτα μακριά από τις οικίες αλλά και τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες κατέκλυσαν τα social media, οι τουρίστες κοιμήθηκαν έξω δίπλα στην πισίνα, στο γρασίδι ή όπου ένιωθαν ασφαλείς περιμένοντας να έρθει το πρώτο φως της μέρας για να δουν το αποτέλεσμα του φονικού περάσματος του σεισμού.

Μίνι τσουνάμι στην Κω – «Βγήκε» στον δρόμο η θάλασσα

Φούσκωσε η θάλασσα και βγήκε στη στεριά δημιουργώντας, λίγα λεπτά μετά τη φονική δόνηση, ένα μίνι τσουνάμι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους της Κω. Δείτε εδώ φωτογραφίες.​

«Κύμα» φυγής – «Ψυχραιμία και όχι πανικό» συστήνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Ένα αρχικό κύμα φυγής τουριστών φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο σεισμός που έπληξε πριν από λίγες ώρες την Κω, καθώς σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προσώπων που εργάζονται στον τουρισμό του νησιού, ήδη υπάρχουν αρκετά τηλέφωνα για ακυρώσεις και επιθυμία αρκετών επισκεπτών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, μιλώντας στο Newpost.gr, καθησυχάζουν τους τουρίστες και συστήνουν ψυχραιμία, στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, σε επαφή με φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του σεισμού στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – «Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά», δηλώνουν στο Newpost

Ανησυχία επικρατεί στα Δωδεκάνησα μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Σεισμολόγοι μιλώντας στο newpost.gr δίνουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα τους από το σεισμό.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μιλώντας στο newpost.gr σημείωσε: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό, τα κτίρια και οι υποδομές ανταποκρίθηκαν κανονικά. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή απολύτως ελέγχεται. Και στο νησί επικρατεί ηρεμία. Συνεπώς πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Είμαι στο νησί από τις 5 τα ξημερώματα».

Από την άλλη πλευρά ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε μιλώντας στο newpost: «Ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δράση της Λέσβου. Εδώ έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία που δείχνει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά. Κρίνω ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Το μικρό εστιακό βάθος πρέπει να εφιστά την προσοχή στους κατοίκους για μετασεισμούς μέχρι και 5 Ρίχτερ τις επόμενες εβδομάδες».

«Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι αυτή τη φορά προκλήθηκε τσουνάμι. Σε κάποια σημεία είχαν βγει και βάρκες έξω. Η πιθανότητα να έχουμε το επόμενο διάστημα τσουνάμι από μετασεισμούς είναι μηδαμινή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα