19 Απριλίου 2024 / 5:20 μμ
19 Απριλίου 2024 / 5:20 μμ

Τεράστια αύξηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού

από fimotro

Πάρα πολύ υψηλότερα των στόχων κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και για τον μηνά Οκτώβριο.

Αυξήθηκαν κατά 21,4% έναντι του στόχου, φτάνοντας τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από 3,9 δισεκ. που ήταν ο στόχος.

Σε επίπεδο δεκαμήνου, η αύξηση ξεπερνά τα 2,3 δισεκ. ευρώ, με τα έσοδα να φτάνουν τα 39,9 δισεκ. έναντι 37,6 που ήταν ο στόχος.

Η καλύτερη επίδοση στα έσοδα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ, δεδομένου ότι υποβλήθηκαν οι περιοδικές δηλώσεις τρίτου τρίμηνου που για πολλές επιχειρήσεις συνδέονται με τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,9 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, επίδοση η οποία έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο να χαμογελά πλατιά, δεδομένου ότι ενισχύεται ουσιαστικά η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η υπέρβαση των εσόδων φαίνεται να συνδέεται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ, μετά το μπαράζ φορολογικών ελέγχων της ΓΓΔΕ το καλοκαίρι και την δραστική αύξηση της εισπραξιμότητας. Προφανώς σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αν και σε ένα μεγάλο μέρος τους οι αυξημένες εισπράξεις είχαν προϋπολογιστεί, όσον αφορά την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, ίσως όχι τόσο όμως, εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης του κανονικού συντελεστή στο 24%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο υποβάλλονταν περιοδικές δηλώσεις τριμήνου από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν υπήρχε άλλη «βαριά» φορολογική υποχρέωση πέραν της δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Η επόμενη δόση φόρου εισοδήματος αναμένεται να εισπραχθεί τον τρέχοντα μήνα.

Στο 10μηνο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 39,990 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε εισπράξεις δεκαμήνου ύψους 37,670 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα