20 Απριλίου 2024 / 6:53 μμ
20 Απριλίου 2024 / 6:53 μμ

Τελειώνει ο Φιγιόν, μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε σήμερα…

από fimotro

Τελειώνει πολιτικά ο Φιγιόν μετά τις σημερινές δικαστικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα μετά τη δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων ασκήθηκε σήμερα στον υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος του Φιγιόν. Νωρίτερα, η γαλλική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι ο υποψήφιος της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές έχει τεθεί υπό επίσημη έρευνα.

Ο Φιγιόν κατηγορείται για υπεξαίρεση, συνενοχή και συγκάλυψη υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, συνενοχή και απόκρυψη κακοδιαχείρησης εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και παράβαση καθήκοντος.

«Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε σήμερα το πρωί» είπε ο δικηγόρος του Φιγιόν, Αντονέν Λεβί. «Η διαδικασία επιταχύνθηκε ώστε να διεξαχθεί σε ήρεμες συνθήκες» σημείωσε.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα αυξήσει τις φωνές που καλούν τον Φιγιόν σε παραίτηση. Το τελευταίο διάστημα, ο υποψήφιος της Δεξιάς διαμηνύει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του «μέχρι τέλους».

Αρχικά, ο Φιγιόν είχε κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών την Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης που φέρεται να είχαν η σύζυγός του, η Πενελόπ Φιγιόν, και τα παιδιά του Μαρί και Σαρλ.

Η εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι ο Φιγιόν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί «ούτε εξαιρέσεις, ούτε εύνοια, παρά μόνο τον σεβασμό της Δεξιάς».

Την Τρίτη, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι τα παιδιά του Φιγιόν, τα οποία ο πατέρας τους είχε απασχολήσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του από το 2005 έως το 2007, είχαν επιστρέψει ένα μέρος των μισθών τους στους γονείς τους.

Σύμφωνα με την Parisien, από τα 46.000 ευρώ καθαρά που είχε πάρει η Μαρί Φιγιόν από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006, περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονέων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος τη διαδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007 ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, επέστρεψε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δικηγόρος της Μαρί Φιγιόν, ο Κιρίλ Μπουγκαρτσέφ, επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς, λέγοντας πως η πελάτισσά του θέλησε να «πληρώσει για τον γάμο της, στα μέσα του 2006», και πως γι΄αυτό «εξόφλησε τους γονείς της» οι οποίοι της είχαν δώσει αυτά τα χρήματα.

«Κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που κερδίζει! Αν θέλει να εξοφλήσει τους γονείς της, είναι επιλογή της. Το είπε αυθόρμητα στους ανακριτές» στις 9 Φεβρουαρίου, είπε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το ζεύγος Φιγιόν κατάφερε να ξαναβρεί, «δέκα χρόνια μετά», 14 τιμολόγια αυτού του γάμου για ένα ποσό 44.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι μισθοί που έλαβε η Μαρί Φιγιόν, η οποία ήταν τότε ασκούμενη δικηγόρος, ήταν δικαιολογημένοι.

Η Parisien γράφει πως ο Σαρλ Φιγιόν, που απασχολήθηκε ως κοινοβουλευτικός βοηθός από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2017, έναντι 4.846 ευρώ μικτών τον μήνα, «αναφέρθηκε σε μηνιαίες μεταφορές πιστώσεων για ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 30% περίπου του καθαρού μισθού του».

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικηγόρος του Σαρλ Φιγιόν, Πασκάλ Εϊρό, επιβεβαίωσε τη μεταφορά περίπου του 30% του καθαρού μισθού στο ζεύγος Φιγιόν, εξηγώντας πως επρόκειτο για «αποζημίωση που αντιστοιχούσε στα έξοδα που κατέβαλαν οι γονείς του» για την «ενοικίαση ενός στούντιο» και για τα «τρέχοντα έξοδά του».

Η εφημερίδα Le Canard enchaîné είχε αποκαλύψει στα τέλη Ιανουαρίου πως η σύζυγος του Φιγιόν ήταν κοινοβουλευτική βοηθός του και ελάμβανε μισθό για χρόνια. Πρόκειται για μια απασχόληση την οποία το ζεύγος δεν είχε αναφέρει ποτέ.

Από το 1986 έως το 2013, δίπλα στον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Μαρκ Ζουλό που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (2002-2007), η Πενελόπ Φιγιόν είχε λάβει 680.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή περίπου 3.600 ευρώ καθαρά τον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα