25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τα ονόματα που θα ανακοινωθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό

από fimotro

«Καραμπόλες» φέρνει στην κυβέρνηση το θέμα της επιδότησης ενοικίου. «Εκτός νυμφώνος» βρέθηκε μετά την Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε  ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Πέμπτη και η ορκωμοσία ( ή διαβεβαίωση) των νέων υπουργών πιθανόν να γίνει την ίδια ημέρα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Αν και οι προθέσεις του Πρωθυπουργού δεν έχουν γίνει ούτε στους συνεργάτες του γνωστές, θεωρείται βέβαιον ότι ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος σε έκταση, θα διορθωθούν αστοχίες του παρελθόντος, θα συμπληρωθούν τα κενά που δημιούργησαν οι παραιτήσεις ( ή καρατομήσεις των Ζουράρη, Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου)  και θα προωθηθούν νέα πρόσωπα, πιθανότατα και εξωκοινοβουλευτικά.

Το κουβάρι των αλλαγών θα αρχίσει να ξετυλίγεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση να είναι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού, που άφησε κενή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Μόνο ως έκπληξη της τελευταίας στιγμής, που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες συνολικά στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου αυτού από τον Νίκο Παππά – ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται, αναφέρουν πληροφορίες, καθώς όλα εξαρτώνται από τις τελικές διαθέσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση.

Τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου διεκδικούν πολλοί, αλλά δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί κάποιος από την ιεραρχία του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται σχετικά θέματα με το χαρτοφυλάκιο της παραιτηθείσας υπουργού.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να είναι το τρίτο υπουργείο, στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, αφού η απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα είναι για πρώτη φορά τόσο πιθανή, σχεδόν βέβαιη.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό διεκδικεί ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, εκτός κι αν γίνει τελικά η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το άλλο υπουργείο, όπου θα γίνουν αλλαγές είναι το Παιδείας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι όλο στον αέρα! Αφενός πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώστας Ζουράρης, που έχει αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα – πιθανότατα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που ανήκει στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι «δικαιούνται» ένα κυβερνητικό πόστο, λόγω ποσόστωσης στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα υπάρχει κατά πολλούς και για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μετά από σωρεία λαθών που έκανε το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο να αλλάξει κι αυτόν ο κ. Τσίπρας σε τούτο τον ανασχηματισμό.

Αντιθέτως δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου άνετα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το όνομα της οποίας συνδέθηκε αρνητικά με την επένδυση στο Ελληνικό και επιπλέον συγκεντρώνει αρνητικές κρίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς. Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης είναι τα ονόματα των επικρατέστερων για να την αντικαταστήσουν.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις ώστε ο μίνι ανασχηματισμός να μην δημιουργήσει περισσότερα  εσωκομματικά προβλήματα απ’ άυτά που καλείται να λύσει με δεδομένο ότι έχει αρχίσει η τέταρτη αξιολόγηση, βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική επιτροπή για τη Novartis και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα