25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν στο σημερινό EWG

από fimotro

Στο σημερινό EuroWorking Group αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την τεχνική οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης στη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου. Το θέμα του ελληνικού χρέους τέθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7, στο Μπάρι της Ιταλίας. Από εκεί παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι συζητήσεις έφεραν μιας «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ώς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι αναζητείται η «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.

Εξάλλου, χθες, Κυριακή, στη συνάντησή τους στο Πεκίνο Τσίπρας και Λαγκάρντ ζήτησαν από κοινού «άμεσο προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος». Η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα εάν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε ένα εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι.

Στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε ότι στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

Η πρώτη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχε ληφθεί στις 25 Μαΐου 2016 με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή στο τέλος του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018.

Στόχος, πάντα, παραμένει η συνολική συμφωνία να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή εάν οι συζητήσεις παραταθούν εντός Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα