19 Απριλίου 2024 / 12:13 μμ
19 Απριλίου 2024 / 12:13 μμ

Τα αλλάζει πάλι ο Ρέγκλινγκ – Για νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό μιλάει τώρα!

από fimotro

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο συνταξιοδοτικό σύστημα αφήνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστεί να γίνει ισχυρότερος ο μηχανισμός για συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως δηλώνει ο Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο capital.gr, μπορεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να πιστεύουν ότι η υπάρχουσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα έχει θετικό αντίκτυπο «αλλά φυσικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες – τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως και σε πολλές άλλες χώρες».
Όσον αφορά το χρέος ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα μέτρα «δεν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος» προσθέτοντας ότι «στο τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά. Θα έχουμε τότε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έτσι πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε». Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δε, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ερώτηση για τη διαφορά ανάμεσα σε ευρωπαίους και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι «το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό (σ.σ. το θέμα της επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων)». «Είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες» προσθέτει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ερωτηθείς για τις εκκρεμότητες όσον αφορά τη β΄ αξιολόγηση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας κόστους, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η άρση των εμποδίων στις επενδύσεις αλλά και η τοποθέτηση της διοίκησης τους Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η πρόοδος είναι σαφής, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι».
Χαρακτηρίζει, τέλος, «πολύ δαπανηρό επεισόδιο» την έλλειψη πολιτική σταθερότητας στην Ελλάδα το 2015 προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει επανάληψη του ίδιου σκηνικού γιατί «ο πρωθυπουργός Τσίπρας πήρε μια πολύ διαφορετική εντολή, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως το βλέπω, έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα