29 Μαρτίου 2024 / 4:58 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:58 μμ

Τίλερσον: ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους

από fimotro

Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ότι και η ρωσική πλευρά εξέφρασε κάποια διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών για το ουκρανικό, όπου παραβιάζεται τακτικά η εκεχειρία που επετεύχθη το 2015 μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα ρωσόφωνων ανταρτών.

«Πρέπει να βρούμε τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε. Στα σημεία που έχουμε διαφορές θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους διευθέτησής τους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τίλερσον συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης των κρατών μελών της ASEAN στη Μανίλα. Είπε ότι ζήτησε διευκρινίσεις για τα ρωσικά αντίποινα στις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας κι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στην απέλαση εκατοντάδων Αμερικανών από τη Μόσχα, αλλά θα το κάνει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο υπ Εξ μετά την απρόθυμη επικύρωση από τον Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων, που ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ είπε ότι ισοδυναμούν με κήρυξη ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου και εξανεμίζουν τις ελπίδες για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη γνώμη ότι παρά τις εντάσεις οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να συνεχίσουν το διάλογο με τη Μόσχα αναφορικά με περίπλοκα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Τίλερσον είπε ότι συζήτησε με τον Λαβρόφ για την καταγγελλόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 για να «βοηθήσει να κατανοήσουν πόσο σοβαρό ήταν αυτό το συμβάν και πόσο σοβαρά έβλαψε τις σχέσεις» των δύο χωρών. Πρόσθεσε, όμως, ότι η βλάβη δεν θα πρέπει να είναι ανεπανόρθωτη.

«Το γεγονός ότι θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους σε τομείς ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια ενώ αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα αυτό το θέμα της δυσπιστίας που μας χωρίζει, είναι αυτό που καλούμαστε να κάνουμε όσον αφορά το διπλωματικό σκέλος της σχέσης μας», είπε ο Τίλερσον.

Η Ουάσιγκτον έστειλε τον περασμένο μήνα στην Ουκρανία τον ειδικό απεσταλμένο της Κουρτ Φόλκερ για να αξιολογήσει την κατάσταση εκεί Οι ΗΠΑ θεωρούν το ρόλο της Ρωσίας στο ουκρανικό βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα