16 Απριλίου 2024 / 4:04 μμ
16 Απριλίου 2024 / 4:04 μμ

Αποχαιρέτησαν τον Σόιμπλε στο τελευταίο του Eurogroup…

από fimotro

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποχαιρέτησαν, σήμερα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον αμφιλεγόμενο Γερμανό πολιτικό που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής – και όχι μόνο – οικονομικής κρίσης και ο οποίος δέχθηκε συχνά επικρίσεις για τις πεποιθήσεις και πολιτικές που προέκρινε.

Το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου του 2017 ήταν το τελευταίο για την 8ετή θητεία του Σόιμπλε, ο οποίος φεύγει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής βουλής. Τη θέση του 75χρονου πολιτικού αναμένεται να πάρει μέλος του FDP που καθώς φαίνεται, θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη.

Ως υπουργός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ο Σόιμπλε υπήρξε βασικό κομμάτι στη διαμόρφωση της απάντησης στην κρίση, καθώς ο λόγος του είχε πρωτεύουσα σημασία για τα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Κύπρο.

Οι χώρες της ευρω-περιφέρειας έχουν ασκήσει έντονη κριτική σε βάρος του Σόιμπλε για τις πολιτικές που προέκρινε, με ηγέτες πάντως άλλων κρατών να έχουν εκφράσει τη στήριξή τους απέναντι στον Γερμανό πολιτικό.

 

“Σήμερα, αποχαιρετήσαμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απαράμιλλη δουλειά και ενασχόλησή του στις εκατοντάδες συνεδριάσεις του Eurogroup που έλαβαν χώρα από το 2009”, ήταν το μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ που όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου.

“Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, αλλά και πολιτικά, και λόγω του γεγονότος ότι – αν και αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά – ο ίδιος πάντα αναζητά μια συμβιβαστική λύση”, είπε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών,  Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού.

 

Οι υπουργοί υπέγραψαν, επίσης, σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή σημαία, την οποία έδωσαν ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον Σόιμπλε.

 

Μιλώντας στα γερμανικά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ευχαρίστησε τον “φίλο” του, γιατί “διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρωζώνης”.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπεραμύνθηκε, για ακόμη μια φορά, των πολιτικών του, σημειώνοντας ότι βοήθησαν στην επιβίωση του ευρώ, όταν οι αγορές αμφέβαλλαν. “Καταφέραμε, στα 8 χρόνια της κρίσης, να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, κόντρα σε ό,τι πίστευαν πολλοί. Επομένως, για εμένα είναι ένα αίσιο τέλος”, είπε.

Η αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, συμπίπτει με την αποχώρηση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ τον Ιανουάριο από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. «Πρόκειται για ένα σημαντικό Eurogroup, το τελευταίο πριν αλλάξει με αβέβαιο τρόπο η ισορροπία στο εσωτερικό του», δήλωσε ο Μουιτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group με έδρα το Λονδίνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Στουρνάρας: Ο Σόιμπλε είχε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα

«Ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ ήταν αυταρχικές προσωπικότητες. Δεν είναι σαφές εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Eurogroup και o Μπρούνο λε Μερ θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτό το κενό», τόνισε. Ειδικότερα για τον κ. Σόιμπλε, το Bloomberg αναφέρει πως υπήρξε αρχιτέκτονας της λιτότητας που ενέπνευσε τον φόβο και τον σεβασμό χτίζοντας μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή για την Ελλάδα.

«Τώρα η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στον σωστό δρόμο αν και η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο, France Inter.

«Ο Σόιμπλε είχε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg. «Διέθετε σθένος, μεγάλη ευελιξία και ισχυρές απόψεις» ανέφερε ο κ.Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι «οι πολύ καλές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας έδωσαν στο Σόιμπλε έναν κυρίαρχο ρόλο».

Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 9 Ïêôùâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò.
(EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα