24 Απριλίου 2024 / 7:08 πμ
24 Απριλίου 2024 / 7:08 πμ

Σφραγίζει την πολιτική του κυριαρχία ο Μακρόν

από fimotro

Σαρωτική αναμένεται να είναι η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα.

Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα «δείχνουν» ότι το το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) θα κερδίσει το 80% ή και περισσότερο των εδρών της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Αυτές οι προβλέψεις είναι οι υψηλότερες από τότε που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος.

Oι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν, που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την ήττα τους στις προεδρικές εκλογές σχεδόν ένα μήνα πριν, προειδοποιούν πως μια τέτοια πλειοψηφία σε μια χώρα με βαθιές πολιτικές διαιρέσεις αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Η κυριαρχία του LREM θα είναι η μεγαλύτερη που απολαμβάνει γαλλικό κόμμα σε διάστημα δεκαετιών αν και στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκέντρωσε μόνο το 1/3 των ψήφων.

Περίπου το 50% των ψηφοφόρων δεν ψήφισε στο πρώτο γύρο, ενώ πολλοί δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο να το πράξουν και στο δεύτερο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σήμερα θα προσέλθουν στις κάλπες ακόμη λιγότεροι Γάλλοι.

Χάρη στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της χώρας το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρί Λεπέν αναμένεται να κερδίσει λίγες μόνο έδρες παρόλο που η επικεφαλής του είχε συγκεντρώσει σχεδόν το 1/3 των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν η Μ. Λεπέν να είναι η μόνη από το κόμμα της που θα κερδίσει μια «θέση» στον κοινοβούλιο των 577 εδρών.

Χαμηλή εκπροσώπηση αναμένεται να έχουν τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και της άκρας αριστεράς.

«Θα συζητήσουμε το θέμα στο κοινοβούλιο», ανέφερε σχετικά Γάλλος Υπουργός. Η εισαγωγή ενός αναλογικότερου συστήματος θα επιτρέψει σε κόμματα με μικρότερο ποσοστό να εισέλθουν στη Βουλή, πρόσθεσε. «Αυτό θα ήταν δίκαιο και πάνω από όλα θα ενίσχυε το διάλογο», συμπλήρωσε.

Δυο δημοσκοπήσεις δίνουν στο LREM και το συμμαχικό κεντροδεξιό κόμμα (Modem) 440 με 470 έδρες, μια πλειοψηφία που δεν έχει σημειωθεί από τις εκλογές του 1968, όταν το κόμμα του Καρλ Ντε Γκωλ είχε κερδίσει παραπάνω από το 80% των εδρών. Μια τρίτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή έδινε ποσοστά που αντιστοιχούσαν μεταξύ 430 και 460 εδρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ εργασιακών αλλαγών φιλικών προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Reuters. Αν και οι προτάσεις του έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από επιχειρηματικούς κύκλους, προκάλεσαν ανησυχία σε μερίδα ψηφοφόρων που φοβούνται μια «διάβρωση» των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η αντιπαράθεση για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων προκάλεσε απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα συνετέλεσε στα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το σοσιαλιστικό κόμμα.

Από την πλευρά του ο Ζ. Λ. Μελανσόν επικεφαλής της άκρας αριστεράς δήλωσε ότι ο Μακρόν δεν πρέπει να περιμένει μια εύκολη κατάσταση. «Αν πιστεύετε ότι οι εργάτες και οι μισθωτοί θα παγιδευτούν επειδή όλα τα περιοδικά δημοσιεύουν μια χαμογελαστή φωτογραφία του νέου πρίγκιπα που ονειρεύεστε», δήλωσε ο ίδιος σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Εδώ είναι Γαλλία, δικαιώματα που έχουν εδώ και εναμιση αιώνα κατοχυρωθεί στον εργατικό κώδικα δεν πρόκειται να εξαφανισοτύν σε μια στιγμή» συμπλήρωσε.

Κατακερματισμένη αντιπολίτευση
Με δεδομένη τη «βαλκανοποίηση», όπως λένε, των άλλων πολιτικών κομμάτων, δηλαδή τις εσωτερικές διασπάσεις και την αποδυνάμωσή τους, πολλοί αμφιβάλλουν για το εάν θα διαμορφωθεί τελικά ένα αντιπολιτευτικό μπλοκ απέναντι στην «ηγεμονία» Μακρόν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, που ελπίζουν σε 50 έως 110 βουλευτές, θα μπορούσαν λογικά να εκπροσωπήσουν την αντιπολίτευση. Είναι όμως διχασμένοι, διότι ανάμεσά τους μεγάλη μερίδα είναι φιλικά προσκείμενοι στον Μακρόν και δεν αποκλείουν τη δημιουργία αυτόνομης ομάδας στο κοινοβούλιο παράλληλα με αυτή των Ρεπουμπλικάνων. Η δύναμη αντίστασης των Σοσιαλιστών -με 15 έως 40 έδρες σύμφωνα με τις προβλέψεις- θεωρείται πλέον μηδαμινή.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα