29 Μαρτίου 2024 / 8:02 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:02 πμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη

από fimotro

Χωρίς νερό παραμένουν ακόμα αρκετές περιοχές στην Θεσσαλονίκη, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στην υδροδότηση, παρότι αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό που υδροδοτεί την πόλη από την Αραβησσό.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χτες το μεσημέρι και στη συνέχεια άρχισε η μεταφορά νερού στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι για την καθαρότητα του νερού, οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι να καθαρίσει και μπορεί να μεταφερθεί στα νοικοκυριά με ασφάλεια.

Ετσι, τα προβλήματα παραμένουν καθώς η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υδροδοτείται μόνο από τον Αλιάκμονα, σύμφωνα με το thestival. Η ΕΥΑΘ δεν μπορεί να προσδιορίσει το διάστημα που απαιτείται για να υδροδοτηθεί η πόλη και από την Αραβησσό.

ΕΥΑΘ: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόβλημα με το νερό

Δεν μπορούν να δοθούν εγγυηθείς ότι δεν θα υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της αρμόδιας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης, Γιάννης Κρεστενίτης.

Με μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης να ζει χωρίς νερό επί τέσσερις ημέρες, ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι ο 40 και πλέον ετών αγωγός που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να δοθούν διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Παρά ταύτα, από τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ προκύπτει ότι έως τώρα δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για αντικατάσταση του αγωγού, με τον κ. Κρεστενίτη να αναφέρει απλώς πως η ΕΥΑΘ έχει εκπονήσει σχετική μελέτη και έχει ζητήσει πόρους από το ΕΣΠΑ ώστε να δρομολογηθεί το έργο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είπε ο κ. Κρεστενίτης, η ΕΥΑΘ προσπαθεί να ελέγχει τακτικά τον αγωγό ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε διαρροή.

Πλησιάζει η αποκατάσταση, σενάρια για εισαγγελέα

Ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ είπε ότι η βλάβη που προκάλεσε το πρόβλημα των τελευταίων ημερών έχει επισκευαστεί και το νερό της Αραβησσού έχει αρχίσει να ρέει από τις 12:00 το μεσημέρι προς το αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, όπου θα ελεγχθεί εάν είναι καθαρό.

Η αποκατάσταση της παροχής στα σπίτια εκτιμάται ότι θα αρχίσει σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αν και η διαδικασία δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως το μεσημέρι.

Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα.

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος της ΕΥΑΘ, Λάζαρος Καμπουρίδης, μιλώντας στο Life-Events, είχε εξηγήσει ποια θα είναι τα επόμενα στάδια ώστε να αποκατασταθεί η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα, υπολογίζονταν πως αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι το πρωί του Σαββάτου…

Ο ίδιος ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τοζίζοντας ότι «δε γινόταν τίποτα διαφορετικό, τίποτα πιο γρήγορο»…Ωστόσο, τα νεύρα των πολιτών είναι σε οριακό σημείο, αφού παραμένουν χωρίς νερό για τέταρτη ημέρα!

Από χθες, είχαν αρχίσει να βγαίνουν στους δρόμους, για να γεμίσουν τα άδεια μπιτόνια τους, με νερό από βρύσες σε δρόμους. Άλλοι πάλι, έτρεχαν να προλάβουν να αγοράσουν, τα τελευταία μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.

Το νερό-νεράκι λένε στην Θεσσαλονίκη

Το νερό-νεράκι συνεχίζουν να λένε στην Θεσσαλονίκη και δυστυχώς το πρόβλημα θα συνεχιστεί και το Σάββατο παρά το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση της ΕΥΑΘ ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής θα είχε αποκατασταθεί η υδροδότηση.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης: οι περιοχές προς τα δυτικά θα δουν πρώτες το νερό να τρέχει από τις βρύσες τους και σταδιακά θα γίνεται η υδροδότηση και στις υπόλοιπες περιοχές. Η υδροδότηση της πόλης αναμένεται να ομαλοποιηθεί εάν όλα πάνε καλά μέχρι τις πρωινές ώρες ή το αργότερο το μεσημέρι του Σαββάτου. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σήμερα οι διακοπές στην υδροδότηση.

Δεν θα έχουν νερό:

• Ωραιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου ως τις 12:00
• Ευκαρπία του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Πεύκα του Δήμου Νεάπολης – Συκεών ως τις 12:00
• Μετέωρα του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Πολίχνη του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Εύοσμος του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου ως τις 12:00
• Κ. Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τις 10:00
• Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα ως τις 22:00
• Ανατολικό του Δήμου Δέλτα ως τις 22:00

Στις υπόλοιπες περιοχές του Πολεοδομικού θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, χιλιάδες καταναλωτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, γεγονός που προκαλεί προβλήματα ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα εμφιαλωμένα για να εξασφαλίσουν λίγο νερό.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με τη διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη να δυσχεραίνει την υδροδότηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Όπως αναφέρει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η διοικήτρια του νοσοκομείου Βασιλική Παπαχριστοδούλου, οι βρύσες από τον 3ο όροφο και πάνω στέρεψαν, ενώ η πίεση στους υπόλοιπους ορόφους είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ενημερώσεις της Εταιρείας, μέχρι και τις 8:00 σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεχιστεί η διακοπή υδροδότησης στις περιοχές Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία του Δήμου Π. Μελά, Πεύκα του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Μετέωρα και Πολίχνη του Δήμου Π. Μελά, όπως και στον Εύοσμο.

Η παράταση αυτή αποφασίστηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί η πλήρωση των δεξαμενών σε περιοχές ανατολικά (Τούμπα, Ιπποκράτειο, Χαριλάου, Πυλαία).

Σύμφωνα, πάντως με την ΕΥΑΘ μέχρι σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης.

Η Εταιρεία υπογραμμίζει στους καταναλωτές πως «το νερό δεν είναι ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τηλεφωνικό σήμα, οι διαδρομές του υπακούουν σε υδραυλικούς νόμους, εξού και το γενικόλογο των ανακοινώσεων που σε κάθε περίπτωση καλύπτει τον κανόνα (το νερό πράγματι κόβεται στο κέντρο και ενισχύονται περιοχές δυτικά, αλλά όχι όλες δυστυχώς για τους λόγους που προαναφέρθηκαν)».

Ποια σχολεία είναι κλειστά

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση Δήμου Θεσσαλονίκης ανέφερε πως θα παραμείνουν κλειστά όσα σχολεία δεν είχαν υδροδοτηθεί έως χθες Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Επίσης, κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες της Πυλαίας και του Πανοράματος, εξαιτίας των προβλημάτων υδροδότησης, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Όσα σχολεία δεν είχαν υδροδοτηθεί μέχρι χθες, λόγω της βλάβης του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου, σήμερα το πρωί, με την έναρξη του ωραρίου των μαθημάτων δεν θα μπουν τα παιδιά στις αίθουσες, εάν δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στα σχολεία.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ανακοινώνει ότι εξαιτίας των εκτεταμένων προβλημάτων που δημιούργησε η διακοπή υδροδότησης και για λόγους υγιεινής, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών κλειστά θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις δημοτικές ενότητες Συκεών και Αγίου Παύλου.

Στη δημοτική ενότητα Νεάπολης κλειστά θα παραμείνουν το Πειραματικό Γυμνάσιο, το Πειραματικό Λύκειο, το 2ο ΓΕΛ το ΕΠΑΛ, το 4ο Γυμνάσιο και 5ο Γυμνάσιο, ενώ όλα τα υπόλοιπα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Ανοιχτοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Λόγω της μεγάλης βλάβης του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγιεινής μαθητών και εκπαιδευτικών, ο Δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε ότι σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, τα σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου θα παραμείνουν κλειστά.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά επίσης τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΟΠΠΑΩ και τα ΚΔΑΠ της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου.

Διευκρινίζεται ότι τα σχολεία που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας και Καλλιθέας, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον Δήμο Παύλου Μελά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στα οποία δεν θα έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση με την έναρξη του ωραρίου. Ο δήμος καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή να ενημερωθούν κατά την πρωινή προσέλευση από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Λόγω των προβλημάτων υδροδότησης δεν λειτούργησαν χθες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αναγνωστήρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα