19 Απριλίου 2024 / 8:40 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:40 πμ

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα εργασιακά

από fimotro

Το μέτωπο των εργασιακών εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον δύσκολα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καθώς στη συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Τα 4 «αγκάθια» που δυναμιτίζουν την διαπραγμάτευση είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε αύξηση του ορίου από 5% σε 10% αλλά και στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, μέτρο που, αν πράγματι εγκριθεί, οδηγεί κατ’ ουσίαν στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Σε κεντρικό ζήτημα της συνάντησης αναδείχθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες επιμένει η ελληνική πλευρά, κάτι που όμως για την ώρα φαντάζει αδιέξοδο ενώ σχετικά με το θέμα των κλαδικών συμβάσεων οι θεσμοί εμφάνισαν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων και αντί της άμεσης εφαρμογής τους προτείνουν την «υπό όρους» επέκτασή τους, αλλά μετά το β’ εξάμηνο του 2017.
Ουσιαστικά, και με αυτήν την πρότασή τους δεν απομακρύνονται ούτε στο ελάχιστο από την αρχική θέση τους που είναι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στις απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών όσο και στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών. Στο ζήτημα αυτό η υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη βασική αρχή της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την υπεράσπιση της νομιμότητας με βάση τα όσα ορίζονται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα