25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Συναγερμός για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία

από fimotro

Κίνηση υψηλού συμβολισμού αποτελεί η τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη γαλλική πρεσβεία στο Σύνταγμα, απέναντι από την κεντρική είσοδο της Βουλής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο αστυνομικός – φρουρός.
Η επίθεση, που έγινε στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της πρωτεύουσας με δεκάδες κάμερες ασφαλείας να παρακολουθούν διαρκώς και μόλις μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έχει σημάνει «συναγερμό» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης που εξετάζει, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του σχεδίου ασφαλείας των διπλωματικών αποστολών.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, οι δράστες επέλεξαν ένα «εύκολο» χτύπημα με ρίψη χειροβομβίδας και όχι με τοποθέτηση βόμβας που θα είχε υψηλό ρίσκο και σε στόχο -τη γαλλική πρεσβεία- που θα διευκόλυνε τη διαφυγή τους στα Εξάρχεια. Με την επίθεση -επισημαίνουν αστυνομικοί- οι τρομοκράτες θέλουν να κάνουν, ουσιαστικά, επίδειξη δύναμης και να στείλουν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ότι υπάρχουν ενεργοί πυρήνες της τρομοκρατίας.
Τα στελέχη της ΕΛΑΣ δεν μπορούν, μέχρι στιγμής, να πουν με βεβαιότητα εάν οι δράστες είχαν βάλει στο στόχαστρο τη γαλλική πρεσβεία με σκοπό να εκφράσουν την αντίδρασή τους στη πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία σε κάποιο ζήτημα ή ήθελαν να «χτυπήσουν» αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας. Αναμένουν, έτσι, την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, εξετάζοντας πολλά σενάρια ως προς το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση, όπως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που αποτελεί συνέχεια του «Επαναστατικού Αγώνα».
Αξωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν την επίθεση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών στον ΣΕΒ» στις 24 Νοεμβρίου του 2015 με ισχυρή έκρηξη βόμβας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας. Επίσης, κάνουν αναφορά στην καταζητούμενη Πώλα Ρούπα η οποία πρόσφατα ενεπλάκη σε ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας καθώς και στην επίθεση, τον Οκτώβριο, της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στην είσοδο του σπιτιού της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Υπογραμμίζουν δε ότι, πριν από μερικές ημέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας η επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου για τους ενεργούς πυρήνες της «17 Νοέμβρη».
Η επίθεση
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, στις 4:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και φορούσαν κράνη πέταξαν τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου στη γαλλική πρεσβεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Η χειροβομβίδα εξερράγη στην είσοδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο 33χρονος αστυνομικός – φρουρός, ο οποίος γλίτωσε χάρη στα αντανακλαστικά του, καθώς άμεσα μπήκε στη σκοπιά που είναι αλεξίσφαιρη. Αμέσως μετά την επίθεση οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή.
Λίγη ώρα μετά την επίθεση βρέθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, μηχανή η οποία εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να συλλεγούν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η μηχανή δεν ήταν αυτή στην οποία επέβαιναν οι δράστες, ενώ βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης της.
Καθησυχαστικός ο πρέσβης της Γαλλίας
Μήνυμα νηφαλιότητας προς τους Γάλλους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα έστειλε ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, τονίζοντας ότι «οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν άμεσα και διενεργούν έρευνα».
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής πρεσβείας, ο κ. Σαντεπί τονίζει ότι «η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή με τις αρχές προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων», ενώ καλεί τους συμπατριώτες του «να τηρούν, με ηρεμία, τη συνήθη επαγρύπνηση».Την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία καταδίκασαν η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.
Επίσης, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε «ανησυχία και αγανάκτηση» για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. «Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημά μας. Εκφράζω τη συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για τη δύσκολη αποστολή τους», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία της για την «εγκληματική», όπως τη χαρακτήρισε ενέργεια έξω από τη γαλλική πρεσβεία εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), καλώντας τα μέλη της να συνεχίσουν να επιτελούν τα καθήκοντά τους με αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επίσης, η ΠΟΑΣΥ ζήτησε από την κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει τον αστυνομικό οργανισμό με την προσήκουσα σοβαρότητα» και να προχωρήσει σε αναθεώρηση τακτικών ασφαλείας που το μόνο που προσφέρουν, όπως αναφέρει, είναι να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα