29 Μαρτίου 2024 / 5:24 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 5:24 μμ

Συναγερμός για κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές

από fimotro

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για τα κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα φυματίωσης, σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων στις φυλακές. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι τρεις συγκρατούμενοί τους νόσησαν από φυματίωση και μεταφέρθηκαν με αιμοπτύσεις για νοσηλεία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, από την πλευρά των φυλακών δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια στην κατεύθυνση του ελέγχου για πιθανά άλλα κρούσματα ή της πρόληψης, γι’ αυτό και εκφράζεται ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο διασποράς της νόσου.
Για το θέμα, αναφέρουν, ενημερώθηκε και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα τρία κρούσματα φυματίωσης, τα δύο διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ένα στο Ρίο.
Πληροφορίες από τις φυλακές αναφέρουν πως έχουν γίνει εμβόλια στους κρατούμενους και τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν στους κρατουμένους για την κατάσταση της υγείας τους οπότε δεν τίθεται θέμα ως προς την πρόληψη, ενώ επισημαίνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Σημειώνεται ότι η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μεταδίδεται αερογενώς από άτομα που πάσχουν με ενεργό πνευμονική νόσο. Παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 σώθηκαν 49.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 4.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η ανεύρεση και η θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον έλεγχο της φυματίωσης, στους οποίους περιλαμβάνεται η μείωση της επίπτωσης και των θανάτων από φυματίωση μέχρι το 2035 κατά 90% και 95% αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα