25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Συναγερμός από ΚΕΕΛΠΝΟ για νέο κύμα γρίπης

από fimotro

Νέο «κύμα» της γρίπης δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αυτή τη στιγμή, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης»! Όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, η εκδήλωση δεύτερου «κύματος» γρίπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Αν επιβεβαιωθούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα και πτώση της θερμοκρασίας, το επόμενο διάστημα, τότε η γρίπη θα «επιστρέψει».
Από τα στοιχεία πάντως που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε διάστημα οκτώ ημερών – από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου- η θνησιμότητα λόγω γρίπης σημείωσε θλιβερό ρεκόρ: έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ενώ συνολικά από τον περασμένο Δεκέμβριο 51 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη.
Πιο αναλυτικά, μέχρι και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 196 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 181 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια στιγμή, στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται καθημερινά κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 30 – 40 έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Από τους 51 νεκρούς της γρίπης, οι δέκα δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για συγκάλυψη της τραγικής πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τη γρίπη. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «για την αποφυγή του πολιτικού κόστους οι υπουργοί Υγείας με τη συνέργεια του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δίνουν ελλιπή στοιχεία οδηγώντας τον Οργανισμό σε λάθος συμπεράσματα στην επιδημιολογική παρατήρηση της νόσου», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των εξετάσεων (PCR) στους νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη, παρά μόνο εάν? επιδεινωθούν τόσο, ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Τότε η εξέταση για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, η οποία κοστίζει 50 ευρώ, καλύπτεται από το νοσοκομείο.
«Δεν επιθυμούν να πληρώνουν οι ασθενείς 50 ευρώ, αφού η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει πολιτικό κόστος στη κυβέρνηση. Δεν επιθυμούν ταυτοποίηση πολλών θυμάτων γρίπης ή τουλάχιστον περισσοτέρων από πέρυσι για να μην επιβεβαιώνεται η κατάρρευση των νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, τα ελλιπέστατα στοιχεία από τα νοσοκομεία αποστέλλονται στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα