19 Απριλίου 2024 / 10:42 πμ
19 Απριλίου 2024 / 10:42 πμ

Συμφωνία και αξιολόγηση στις 22 Μαΐου βλέπει τώρα ο Σόιμπλε

από fimotro

Οσο παίρνουν παράταση οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα στις αγορές και την οικονομία, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και εν συνεχεία να εκταμιευθεί η επόμενη δόση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. Ο Σόιμπλε εξήρε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα ως προς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές, σημειώνοντας ότι είναι θετικά τα τελευταία στοιχεία. Αναγνώρισε δε πως «δεν είναι εύκολη, το ξέρω» η αναπροσαρμογή των συντάξεων. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να κάνει περαιτέρω προσαρμογές στις συντάξεις, αλλά και να βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Ερωτηθείς γιατί εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Επειδή διαπραγματευθήκαμε με πολύ αποφασιστικό τρόπο και η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προσαρμόσει τις συντάξεις περισσότερο στην οικονομική κατάσταση». Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει επισήμως τις επόμενες εβδομάδες για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Μαίου βλέπει και ο πρωθυπουργός

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι στις 22 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit. «Βρισκόμαστε εντός του στόχου και εντός του πλαισίου, ώστε να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Brexit, σημείωσε ότι «υπήρξε ομοφωνία των 27 κρατών – μελών για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγματευτικής διαδικασίας», κάτι που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας. Πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η σημερινή συνεδρίασή μας. Θα είναι δύσκολη και γιατί τα θέματα είναι περίπλοκα, ενώ το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο είναι το οικονομικό σκέλος, προσέθεσε και επισήμανε:”Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες μας που ζούν στην Μ. Βρετανία -πάνω από 70.000 Έλληνες- η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων και η απρόσκοπτη ροή τουριστών από την Μ. Βρετανία. Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο που συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ. Οι 27 εναπομείναντες πρέπει να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα