24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Με τη Μέρκελ για την αξιολόγηση θα μιλήσει σήμερα ο Τσίπρας…

από fimotro

Ραγδαίες φαίνεται πως θα είναι από σήμερα οι εξελίξεις ως προς τη διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό, τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχει μέσα στην ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τη γερμανίδα καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της ώστε να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα η πολιτική βούληση όλων των πλευρών για να βγουν οι συνομιλίες από το τέλμα. Το Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου είναι το κρισιμότερο σημείο διαπραγμάτευσης αλλά εξίσου σημαντικά προοιωνίζονται τα επόμενα 24ωρα καθώς θα γίνουν επαφές, τηλεδιασκέψεις και συνεννοήσεις με στόχο την επίτευξη της τελικής συμφωνίας ή έστω της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία να κλείσει το θέμα γιατί πλέον έχει αντιληφθεί ότι η εκκρεμότητα προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από τη ζημιά που θα προκαλέσουν τα σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και με βάση τις πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ, τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις: Την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτονόητα, οι δηλώσεις Τσίπρα -Τουσκ αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία. Επίσης, την Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή ενώ την Πρωταπριλιά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «έδειχνε» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και ότι -προκειμένου να φθείρει την ελληνική κυβέρνηση- απαίτησε την τελευταία στιγμή μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις (35% αντί 20% το 2019), την επομένη μέρα μόλις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέτρεπε την εικόνα, λέγοντας στην τηλέοραση του Σκάι πως «αν έχει να ζητήσει κάτι ο κ. Σόιμπλε το κάνει δημόσια, δεν το κάνει διά της πλαγίας». Μεταθέτοντας τις ευθύνες στο ΔΝΤ, από τη μια είπε πως «κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις», από την άλλη όμως «το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα, θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο».

Ταυτόχρονα καθησύχαζε για το «τσεκούρι» σε συντάξεις και αφορολόγητο λέγοντας πως «από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους». Στο κυβερνητικό αφήγημα πάντως δεν μπαίνει «στο κάδρο» η πληροφορία των προηγούμενων ημερών ότι πριν μία εβδομάδα, μετά από συνεννόηση (ή διαφωνία) των Τσίπρα και Τσακαλώτου, η Αθήνα άλλαξε στάση για όσα είχαν συμφωνηθεί προ δεκαημέρου στις Βρυξέλλες για τις συντάξεις, προκαλώντας την αντίδραση των δανειστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα