29 Μαρτίου 2024 / 8:02 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:02 πμ

Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών κατά του Πούτιν στη Μόσχα!

από fimotro

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές -περισσότερους από 400, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση – σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατόπιν πρόσκλησης του Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ, πρώην υποψήφιου στις βουλευτικές εκλογές το 2016 και παρουσιαστή δημοφιλών πολιτικών βίντεο στο YouTube.

Ο Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία και δηλώνει ότι βρίσκεται στη Γαλλία, κάλεσε μέσω της ιστοσελίδας του σε «επανάσταση του λαού» μέσω συγκεντρώσεων σε ολόκληρη τη Ρωσία για την ανατροπή της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των συλλήψεων, έκανε λόγο για 412 συλλήψεις, 376 στη Μόσχα και 13 στην Αγία Πετρούπολη. Η αστυνομία ανακοίνωσε το απόγευμα ότι προχώρησε σε 263 συλλήψεις στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, σιδηρογροθιές και όπλα που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ.

Σύμφωνα με το OVD-Info, οι διαδηλωτές που κρατούνται θα ανακριθούν από υπαλλήλους της Επιτροπής Ερευνας, που είναι επιφορτισμένη με τις μεγάλες εγκληματικές υποθέσεις στη Ρωσία.
Ενας δημοσιογράφος του αντιπολιτευόμενου ραδιοφωνικού σταθμού της Ηχώ της Μόσχας, ο Αντρέι Γεζόφ, έγραψε στο Twitter ότι συνελήφθη και ανέβασε φωτογραφία από το εσωτερικό αστυνομικής κλούβας. Διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι ηλικίας περίπου 20 ετών. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Η ρωσική αστυνομία είχε κάνει προηγουμένως δεκάδες συλλήψεις κατά την παραδοσιακή διαδήλωση εθνικιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων στη Μόσχα.

Ο οργανωτής των σημερινών διαδηλώσεων, ο Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ, διέφυγε από τη Ρωσία και ανέβασε μήνυμα από τη Γαλλία όπου δηλώνει ότι έχει καταφύγει αφού δικαστήριο της Μόσχας εξέδωσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης για εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Το κίνημά του, Artpodgotovka, στρατιωτικός όρος που σημαίνει επίθεση του πυροβολικού, έχει τεθεί εκτός νόμου από τη ρωσική δικαιοσύνη από τον Οκτώβριο.

Πολιτική προσωπικότητα όχι πολύ προβεβλημένη μέχρι σήμερα, ο Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ως μέλος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στον οποίο συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, παρά τις κατηγορίες ορισμένων φιλελεύθερων εναντίον του για αντισημιτισμό.

Ο 53χρονος Μάλτσεφ αυτοχαρακτηρίζεται «ρώσος εθνικιστής» και καλεί σε βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τους υποστηρικτές του «να πουν όχι στο καθεστώς του Πούτιν».
Ο Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ δηλώνει ότι δεν ηγείται συγκεκριμένου πολιτικού κινήματος, αλλά διατηρεί κανάλι στο YouTube όπου σχολιάζει την ρωσική πολιτική ζωή. Σε ένα από τα βίντεο έχει εμφανισθεί και ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Εχουμε στηρίγματα, θεατές. Αυτοί οι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν τη μισή Ρωσία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόχας.Το FSB (η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε στη Μόσχα και την περιοχή της πρωτεύουσας ομάδα υποστηρικτών του Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ που προετοίμαζε «μεγάλες εξτρεμιστικές ενέργειες» για τις 4 και 5 Νοεμβρίου, κυρίως εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων και επιθέσεις κατά αστυνομιών. Οι δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν περί τις 15 βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με το FSB, η αστυνομία συνέλαβε και άλλες ομάδες υποστηρικτών του Μάλτσεφ και σε άλλες ρωσικές πόλεις.

Ο ίδιος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της αντιπολίτευσης Dojd ότι το FSB έχει συλλάβει περισσότερους από 100 υποστηρικτές του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει εκφράσει θέσεις που πρόσκεινται σε εθνικιστικές απόψεις, κατήγγειλε σε βίντεο την περασμένη εβδομάδα εκστρατεία εκφοβισμού των υποστηρικτών του Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, και στις 5 Νοεμβρίου. Αυτό που οι αρχές κάνουν κατά του κινήματος Artpodgotovka και ιδιαίτερα κατά του Μάλτσεφ αποτελεί σκάνδαλο».

Τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη τη Ρωσία που είχαν οργανωθεί με πρόσκληση του Αντρέι Ναβάλνι. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε πολυήμερη φυλάκιση ή καταβολή προστίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα