29 Μαρτίου 2024 / 8:14 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:14 πμ

Στόχος η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου λέει το ΥΠΟΙΚ

από fimotro

Να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θέτει ως στόχο η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «καθαρού διαδρόμου εξόδου» για την Ελλάδα. Αυτός ο «διάδρομος», όπως τον ονομάζει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο στα μέσα του 2018, και συγκεκριμένα, τη συμφωνία για το χρέος, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την έξοδο στις αγορές και, τέλος, την έξοδο από το μνημόνιο.
Η ίδια πηγή τόνισε πως παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Eurogroup για το τι χρειάζεται να γίνει για τη βιωσιμότητα του χρέους, το κλίμα είναι πολύ καλό, και πως όλες οι πλευρές συμμερίζονται αυτά τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Καταλήγοντας, η πηγή του υπουργειου Οικονομικών διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν και πως η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, αλλά και άλλων πλευρών, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είναι η επικείμενη συζήτηση να πηγαίνει πιο μακριά και να περιλαμβάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτά θα αφορούν έναν συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάνσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα