25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου η πρόοδος του Ελληνικού προγράμματος

από fimotro

Με τα δημοσιονομικά να παραμένουν στο μικροσκόπιο των δανειστών η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2017 βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και προκλήσεις. Στο πρώτο EuroWorking Group (EWG) του έτους, της 12ης Ιανουαρίου η ελληνική πλευρά καλείται να παρουσιάσει την πρόοδο που σημειώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των τεχνοκρατών της ευρωζώνης θα βάλουν πάνω στο τραπέζι τα ανοικτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως η μεταρρύθμιση στα εργασιακά και στον χώρο της ενέργειας καθώς και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα συντάξει η Αθήνα.
Στο EWG της 12ης Ιανουαρίου, εκτός από την συζήτηση για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, κεντρικό θέμα στο τραπέζι θα είναι η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει «κολλήσει» στα μέτρα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ που ζητάει προκαταβολικά το ΔΝΤ για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για αποφάσεις, για τις οποίες αναζητούνται λύσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 26η Ιανουαρίου. Για την ημέρα αυτή, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Eurogroup και θεωρείται από την κυβέρνηση ορόσημο για συμφωνία ή τουλάχιστον να διαμορφωθούν οι συνθήκες για συμφωνία.
Θα προηγηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα εστιάσει στα μεγάλα αγκάθια αυτής της επισκόπησης. Πρόκειται για τις αλλαγές στο εργασιακό, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τα οποία παραμένουν ανοιχτά.
Πάντως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο η επίτευξη συμφωνίας σε 23 ημέρες από σήμερα και πιο πιθανόν αυτό να συμβεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Άλλωστε τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΔΝΤ ενώ εκτιμάται ότι θα έχει βρεθεί κοινός τόπος για τα μέτρα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ που ζητά προκαταβολικά το Ταμείο για να μπει στο πρόγραμμα.
Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ θα ληφθούν τον Μάρτιο. Το Βερολίνο πάντως θέλει το Ταμείο μέσα στο παιχνίδι, διαφορετικά θα πρέπει ο ΕSM να βάλει τα 12 δισ. ευρώ που λείπουν από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας συνολικού ύψους 86 δις. ευρώ.
Οι θεσμοί δεν φαίνεται να βιάζονται για να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς βλέπουν την Ελλάδα να μην πιέζεται χρηματοδοτικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Και ακολουθούν το ομόλογο Σαμαρά, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα