25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στο 45,06% φτάνουν οι εισφορές για τους μισθωτούς μηχανικούς!

από fimotro

Στο 45,06% του μισθού (20% για τον ασφαλισμένο και 25,06% για τον εργοδότη) και στο 46,06%, αν η επιχείρηση υπάγεται στα ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου, ορίζονται, από την 1/1/2017, οι εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς – μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ οι μισθωτοί μέλη του ΤΕΕ, οι υπομηχανικοί σχολών του ΕΜΠ και οι έμμισθοι υπομηχανικοί εντάσσονται στο καθεστώς των εισφορών που ισχύει για κάθε απασχολούμενο μισθωτό από 1/1/2017. Και οι εισφορές υπολογίζονται για όλους τους κλάδους (σύνταξη, ασθένεια, ανεργία ΟΑΕΔ, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) με τα ποσοστά που φαίνονται στον πίνακα με βάση το μισθό και τα παρακάτω όρια:
• Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών τα 5.860,80 ευρώ, από 1/1/2017. Το όριο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου.
• Κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών επί πλήρους απασχόλησης τα 586,08 ευρώ, επίσης από 1/1/2017. Στις περιπτώσεις που ο μισθωτός είναι έως 25 ετών η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού είναι τα 510,95 ευρώ ενώ στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, οι εισφορές υπολογίζονται επί των καταβαλλόμενων αποδοχών, έστω κι αν αυτές υπολείπονται της παραπάνω ελάχιστης μηνιαίας βάσης.
Απεικόνιση
Η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των μισθωτών μηχανικών κ.α θα περιλαμβάνεται στις αναλυτικές εγγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) που θα υποβάλλει ο εργοδότης στο πληροφοριακό σύστημα του πρώην Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Οι εργοδότες που θα απασχολήσουν προσωπικό πρώτη φορά και δεν έχουν απογραφεί ως εργοδότες του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., θα πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Εργοδοτών -Εισφερόντων του Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) στο αρμόδιο Υποκατάστημα τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας του εργοδότη για να του αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Εργοδότη – Εισφερόντων.
Επιβάρυνση
Μεγάλη επιβάρυνση θα έχουν, με το νέο σύστημα, μηχανικοί – μισθωτοί που έως και τα τέλη του 2016, πλήρωναν εισφορές με βάση το κατώτατο πλαφόν που ήταν στα 2.430 ευρώ αντί των 5.860,80 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα