25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στο υπουργικό το πολυνομοσχέδιο με τα 70 προαπαιτούμενα…

από fimotro

Με «τσουνάμι» μέτρων και «καταιγίδα» πλειστηριασμών μπαίνει το 2018. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο με τα 70 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επόμενη, ενώ αναμένεται να τεθούν και τα εθνικά ζητήματα όπως είναι το Σκοπιανό.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και για χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, θα απαγορεύει την προκήρυξη απεργιών χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον του 50%+1 των μελών των σωματείων και θα προβλέπει μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από το 2019 αντί του 2020, αν το ζητήσει τον Μάιο το ΔΝΤ.

Στις διατάξεις του ν/σ θα περιλαμβάνεται και το θέμα της κατάργησης ή μείωσης των κοινωνικών επιδομάτων από μερίδα δικαιούχων, κυρίως τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Το πολυνομοσχέδιο γενικώς θα περιέχει νέα, επώδυνα μέτρα, τα οποία προκαλούν αναστάτωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται τα 70 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να δοθεί η έγκριση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου. Οι επίμαχες διατάξεις θα συζητηθούν στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, συζήτηση στην Ολομέλεια από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου ή στις 16 Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

-Τα προνοιακά επιδόματα: Αναμένεται η μείωση ή και κατάργηση των επιδομάτων, όπως τα πολυτεκνικά λόγω των αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς μία τρίτεκνη οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ μπορεί να υποστεί μείωση περί τα 33%.

-Νομική διάταξη που θα επιτρέπει την διενέργεια ηλεκτρικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη από 500 ευρώ και πάνω, ακόμα και για την πρώτη κατοικία, με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική.

-Πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου από τα 8700 ευρώ στα 5700 ευρώ από το 2019 αντί για το 2020.

-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Αναμένεται να κατατεθούν διατάξεις από το υπουργείο Ενέργειας για το Κτηματολόγιο, λατομικός σχεδιασμό, χρηματιστήριο Ενέργειας.

-Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

-Διατάξεις για τα καζίνο

-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.

-Η διαμεσολάβηση.

-Θέματα του υπουργείου Παιδείας κ.α.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, μετά την λήξη της αναστολής των πλειστηριασμών στην οποία είχε προβεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, θα ξεκινήσουν και πάλι τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όσο και οι συμβατοί, οι οποίοι διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα διεξαχθούν πάση θυσία, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δείξει το καλό πρόσωπο της προς τους δανειστές μας. Οι πλειστηριασμοί άλλωστε είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω Σύλλογος είχε αναβάλλει τη διαδικασία των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειάς του με επισπεύδοντες τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τους Δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι είχαν προγραμματισθεί από 20 Δεκεμβρίου 2017 έως 3 Ιανουαρίου 2018. Η αναβολή ελήφθη, σύμφωνα με τον Σύλλογο, «προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι αρχικά προγραμματισμένοι 240 πλειστηριασμοί σε Ειρηνοδικεία και 26 με την ηλεκτρονική διαδικασία των πλειστηριασμών, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες αλλά και για οφειλές μεταξύ ιδιωτών.

Στην ηλεκτρονική ειδική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου (www.eauction.gr) έχουν ανέβει πλέον των 3.000 πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητα κάθε μορφής. Μεταξύ αυτών που θα βγουν στο σφυρί είναι το πλοίο «Αίολος Κεντέρης Ι», όπως και μικρά διαμερίσματα αλλά και κατοικίες (μεγάλες και μικρές) σε κεντρικά σημεία των Αθηνών όπως και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Πάντως, είναι αβέβαιο πόσα ακίνητα θα φτάσουν τελικά στο «ηλεκτρονικό σφυρί», καθώς οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους πριν φτάσει η ημέρα του πλειστηριασμού, ενώ άγνωστο είναι πόσοι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν αλλά δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τους (δηλαδή κηρυχθούν άκαρποι οι πλειστηριασμοί).

Ο αριθμός των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό θα πολλαπλασιαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς στο «χορό» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπαίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για ακίνητα που ήδη έχει κατασχέσει λόγω κόκκινων οφειλών φόρων, φορολογικών προστίμων, κ.λπ. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην Τήνο, αγροτεμάχια, αποθήκες μέχρι και δικαίωμα για ανέγερση ορόφου επί ακινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα