25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στο αποψινό Eurogroup θα επικυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών

από fimotro

Τη «σφραγίδα» του στην τεχνική συμφωνία (SLA – Staff Level Agreement), που επιτεύχθηκε το Σάββατο μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, αναμένεται να βάλει σήμερα το Eurogroup. Μάλιστα, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη συφμωνία με θετικά σχόλια, παράλληλα με ένα συνοδευτικό κείμενο το οποίο και θα αφορά την χρονική αλληλουχία των προαπαιτούμενων, που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν και μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αφού το Eurogroup ενημερωθεί αναλυτικά για τα συμφωνηθέντα, στη συνέχεια θα προσδιορίσει και θα βεβαιώσει το ακριβές ύψος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα λάβει την απόφαση για τον χρόνο που θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις.

Από την πλευρά τους οι Θεσμοί θα πρέπει να πιστοποιήσουν την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων ως το Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου, καταρτίζοντας την έκθεση συμμόρφωσης, την οποία θα υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου. Από τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσουν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τέλος της διαδικασίας θα επαναβεβαιώσουν ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης Αξιολόγησης, θα αρχίσει και πάλι η συζήτηση για την υλοποίηση και τις τελικές λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα εκτελεστεί μετά το τέλος του προγράμματος – αν χρειάζεται).

Σημειώνεται πως ενδεχόμενη απόφαση για το τι θα περιλαμβάνει η δεύτερη αυτή φάση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο δεν διαφωνεί με τους Ευρωπαίους στο περιεχόμενο αυτής της φάσης, αλλά ζητά και την τεκμηρίωση μιας πιθανής τρίτης φάσης, στη βάση δικών του δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα