20 Απριλίου 2024 / 12:33 πμ
20 Απριλίου 2024 / 12:33 πμ

Στο Ισραήλ ο γαμπρός του Τραμπ για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό

από fimotro

Ο 36χρονος Κούσνερ, που διαθέτει ελάχιστη εμπειρία στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έφθασε το πρωί στο Ισραήλ σε μια επίσκεψη-αστραπή και θα αναχωρήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του θα έχει τις πρώτες επίσημες συζητήσεις με τον Νετανιάχου για την ειρηνευτική διαδικασία, προτού πάει το απόγευμα στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Αμπάς.

Στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν το ταξίδι μέρος μιας προσπάθειας να μείνει ζωντανός ο διάλογος παρά ως νέα φάση στην ειρηνευτική διαδικασία υπογραμμίζοντας ότι θα επανέλθουν στην περιοχή τόσο ο Κούσνερ, όσο και ο Τζέισον Γκρινμπλατ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τραμπ για διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Ο Γκρίνμπλατ έφθασε τη Δευτέρα στο Ισραήλ για προκαταρκτικές επαφές στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα και θα παραμείνει μετά την αναχώρηση του Κούσνερ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «απόλυτο deal» μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το συμπεριέλαβε στις προτεραιότητές του μετά την ορκωμοσία του. Άλλωστε συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες στο Λευκό Οίκο, ενώ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την περιοχή. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο, πώς θα προσεγγίσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση το θέμα με στόχο την επίλυση ενός απ’ τα πιο ακανθώδη ζητήματα της διεθνούς σκηνής.

Επί δύο δεκαετίες ο στόχος της αμερικανικής διπλωματίας ήταν η λύση των δύο κρατών, δηλαδή η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Αλλά όταν συνάντησε ο Τραμπ τον Νετανιάχου τον περασμένο Φεβρουάριο είπε ότι «Η λύση των δύο κρατών» δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού» κι ότι του αρέσει εκείνη που θα προτιμούν και οι δύο πλευρές.

Ο Νετανιάχου έχει πει στο παρελθόν ότι στηρίζει τη «λύση των δύο κρατών» υπό όρους. Αλλά πριν την εκλογική του νίκη το 2015 είχε δεσμευτεί ότι επί των ημερών του δεν θα υπάρξει ποτέ Παλαιστινιακό κράτος -σχόλιο που εκλήφθηκε ως προσπάθεια διεμβόλισης της δεξιάς ψήφου.

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις, πριν την επίσκεψη του Κούσνερ, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος «λύση των δύο κρατών.»

Το θέμα των εβραϊκών οικισμών

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Κούσνερ στο Ισραήλ ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών σε έναν νέο εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μίλησε για την οικοδόμηση χιλιάδων νέων κατοικιών εμμένοντας σε μια πολιτική που αποτελεί εδώ και καιρό μεγάλο εμπόδιο στη διευθέτηση του Μεσανατολικού.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ζητήσει στο παρελθόν πάγωμα των εποικισμών προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πηγές απ’ τη Ραμάλα ανέφεραν ότι ενόψει της συνάντησης του Κούσνερ με τον Αμπάς τους ζητήθηκε να καταρτίσουν μια λίστα με 12 αιτήματα που θα θέσουν σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν πει ότι για να σημειωθεί πρόοδος θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα προς την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ασφάλεια και τα σύνορα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα