28 Μαρτίου 2024 / 9:47 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 9:47 μμ

Στο Βερολίνο κρίνεται σήμερα το μέλλον της αξιολόγησης

από fimotro

Αγώνας δρόμου γίνεται, παρασκηνιακά, ώστε να πέσουν κάπως οι τόνοι, στην κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις με τους πιστωτές, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, οδηγώντας σε πάγωμα των αποφάσεων για το χρέος. Χθες και ενώ το «σχίσμα» μεταξύ των πιστωτών γινόταν εμφανές, μέσω και επίσημων δηλώσεων, γνωστοποιήθηκε πως οι Θεσμοί, στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον ESM εξέφρασαν ανησυχία για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις παροχές, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία.

Η ελληνική κυβέρνηση αποτιμά θετικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου. Τώρα όμως, η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αγκελα Μέρκελ. Εν πρώτοις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου. «Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα. Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα