20 Απριλίου 2024 / 12:41 μμ
20 Απριλίου 2024 / 12:41 μμ

Στουρνάρας : Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους

από fimotro

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους. Αυτό θα είναι καταλύτης για μια σειρά θετικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και αυτές που απαιτούνται για να βελτιωθεί το πλαίσιο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την ελληνική οικονομία αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Ο βασικότερος προέρχεται από μη συμφωνία στην αξιολόγηση και καθυστερήσεις. «Αυτό θα υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε.
Όπως είπε, καθυστέρηση στο θέμα του χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την οικονομία και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση.
Επεσήμανε δε ότι στα πρώτα δυο προγράμματα ο κίνδυνος ήταν οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας-δανειστών, τώρα υπάρχει και η διαφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ.
Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται και με το διεθνές περιβάλλον και μια πιθανή έξαρση του προστατευτισμού στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Μια επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης είναι επίσης κίνδυνος.
Στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία έξι χρόνια με πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και πλήρη εξάλειψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν τα NPLs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα