29 Μαρτίου 2024 / 1:40 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:40 μμ

Στον ανακριτή τα μέλη της σπείρας με τα αντικαρκινικά φάρμακα

από fimotro

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομης πώλησης φάρμακων θεραπείας του καρκίνου.  Η εισαγγελία Πρωτοδικών έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των 21 ατόμων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα. Την αγανάκτησή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τον πρόεδρό του Γιώργο Πατούλη να ζητά «να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Επίσης, ο ΙΣΑ ζητεί ενημέρωση σχετικά με το εάν στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί μέλη του για να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εναντίον τους, όπως ορίζει ο νόμος.

Ζητεί ακόμη «να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών, η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα για να θωρακίσει το σύστημα» σημειώνει ο Σύλλογος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των προμηθειών και στις διαδικασίες διακίνησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρά κενά που εγκυμονούν κινδύνους για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

Βολές ΝΔ στο υπουργείο υγείας

Στο μεταξύ, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ.  Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Απαιτείται εδώ και τώρα η αποπομπή των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων των δύο νοσοκομείων στα οποία εξελίχθηκε το πρωτοφανές σκάνδαλο υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων, που προκάλεσε ζημία 25 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο».

Αναλυτικά η δήλωσή του: «Το μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων από δύο δημόσια νοσοκομεία προκάλεσε ζημία 25 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, αλλά το πλέον θλιβερό είναι ότι εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο στερήθηκαν τα φάρμακά τους, με κίνδυνο της ζωής τους.

Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να λάβει αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της σωστής και διαφανούς λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Η περαιτέρω παραμονή, όμως, των ανίκανων, κομματικά τοποθετημένων διοικήσεων των νοσοκομείων στα οποία εξελίχθηκε το πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Απαιτείται εδώ και τώρα η αποπομπή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα