19 Απριλίου 2024 / 1:44 μμ
19 Απριλίου 2024 / 1:44 μμ

Στις κάλπες σήμερα η Κύπρος για την εκλογή προέδρου…

από fimotro

Εννέα υποψήφιοι ρίχνονται σήμερα στη «μάχη» των προεδρικών -13ων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας- εκλογών.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο νέος Πρόεδρος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο (4 Φεβρουαρίου), αφού ουδείς φέρεται ικανός να εξασφαλίσει το 50+1% των ψήφων από την πρώτη Κυριακή.

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7:00 μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), με διάλειμμα μίας ώρας, μεταξύ των ωρών 12:00- 13:00.

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο νυν Πρόεδρος θα περάσει πρώτος στον δεύτερο γύρο και το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.

Ορισμένα γκάλοπ δείχνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλες τον Σταύρο Μαλά, ωστόσο, η διαφορά τους βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, απευθύνθηκαν προς τον λαό καλώντας τον να προσέλθει στις κάλπες. 

Με συναισθηματική γλώσσα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι υποψήφιοι επιχείρησαν να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές του εκλογικού σώματος στο τελικό κάλεσμα για την κάλπη.

Σε οργανωτικό επίπεδο τα επιτελεία συνεχίζουν να δουλεύουν στο «κόκκινο», επιδιώκοντας την εξασφάλιση ψήφων της τελευταίας στιγμής.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι «αφενός η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κομμάτων, που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους και αφετέρου η αλίευση στα νερά των ψηφοφόρων της αποχής».

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στις 550.876.

Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εκλογέων κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 213.033
ΛΕΜΕΣΟΣ: 152.115
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 31.485
ΛΑΡΝΑΚΑ: 92.795
ΠΑΦΟΣ: 49.765
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 11.683

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν είναι δεόντως σφραγισμένο.

Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος την επίσημη σφραγίδα.

Το λευκό ψηφοδέλτιο, σημειώνεται, είναι άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα, που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, δόθηκε σε όλους ειδικό βιβλιάριο με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χειριστούν την όλη διαδικασία.

Όλοι ανεξαιρέτως κλήθηκαν και παρακολούθησαν ενημερωτικά σεμινάρια μέσω των οποίων έτυχαν της αναγκαίας εκπαίδευσης, έτσι ώστε η διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και χωρίς προβλήματα.

Όπως έγινε και σε προηγούμενες εκλογές, έτσι και τώρα, στα εκλογικά κέντρα θα απασχοληθούν και περίπου 1.000 άνεργοι πτυχιούχοι.

Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά περίπου 7.500 υπάλληλοι και αστυνομικοί, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, τη φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις εκλογές θα παρακολουθήσει και ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Κύριο αντικείμενο της αποστολής τους είναι η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ, όπως επίσης και το ζήτημα των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων.

Πρόσθετα, και έπειτα από αίτημα της επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ομάδα λειτουργών του Γραφείου της θα επισκεφθεί εκλογικά κέντρα, ώστε επί τόπου να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων τυγχάνουν σεβασμού.

Ποιοί παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές, εκτός μιας «μεγάλης και απίθανης έκπληξης» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».

Η προεκλογική εκστρατεία γενικά δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο . Οι υποψήφιοι επανέλαβαν σε όλα τα θέματα- Κυπριακό, υδρογονάνθρακές, οικονομία, εσωτερική διακυβέρνηση- τις γνωστές τους θέσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν αρθρογράφοι, με «υπερβολικές υποσχέσεις και λαϊκισμούς».

Ειδικά στο Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι πλέον οριακά , οι υποψήφιοι δεν παρουσίασαν «νέες και ευφάνταστες» ιδέες , εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών . Ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει ρητώς κατά πόσον αποδέχεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , την οποία απορρίπτουν οι εταίροι του.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων, οι οποίες επιτεύχθηκαν από το 2008. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θεωρεί τις προεδρικές «δημοψήφισμα» για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλεργία» με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης, που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη – Μαλά εντοπίζονται σε θέματα τακτικής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, ενώ ο Σταύρος Μαλάς τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία.
Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση.

Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την μορφή λύσης του Κυπριακού, θέση την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Χρίστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα