29 Μαρτίου 2024 / 10:09 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:09 πμ

Στη Δικαιοσύνη την υπόθεση Γ. Παπαντωνίου στέλνει η Βουλή

από fimotro

Την απόφαση να παραπέμψει την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά τη περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, έλαβε όπως και αναμενόταν η Βουλή.

Συγκεκριμένα, στη μυστική επί του πορίσματος ψηφοφορία, η Βουλή αποφάσισε με 205 ψήφους (έναντι 27 και 1 που δήλωσε παρών)-σε σύνολο 240 ψηφισάντων- πως το αδίκημα της απιστίας κατά του δημοσίου έχει παραγραφεί (λόγω του περίφημου άρθρου 86 του Συντάγματος περί της ευθύνης των υπουργών). Αποφάσισε ακόμα όμως, με 202 ψήφους (έναντι 32) πως οι 6 δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Σώμα και αφορούν στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να το επιστρέψει στην Εισαγγελία προκειμένου η τακτική Δικαιοσύνη να διεξάγει την έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναρμοδιότητα της Βουλής να αποφανθεί επί τους ζητήματος συνίσταται στο γεγονός ότι οι φερόμενες ως παράνομες πράξεις συντελέστηκαν τη περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου δεν θήτευε σε υπουργικό αξίωμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Βουλή ψήφιση τη μη άσκηση ποινικής δίωξης (που οδηγούσε τον κ. Παπαντωνίου σε Ειδικό δικαστήριο λόγω αναρμοδιότητας.

Η πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προς την Ολομέλεια ήταν ειδικότερα:

να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής). Συνεπώς όσοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή θα ψηφίσουν «όχι» στην άσκηση δίωξης για απιστία.
να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό. Συνεπώς όσοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή θα ψηφίσουν «όχι» στην άσκηση δίωξης για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα