28 Μαρτίου 2024 / 4:53 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:53 μμ

Στη δικαιοσύνη ο φάκελος της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

από fimotro

Για πρώτη φορά ανοίγει από την ελληνική δικαιοσύνη ο φάκελος της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς τη
τη γερμανική κοινοπραξία HDW/ Ferrstaal.

Η σοβαρή αυτή έρευνα που άπτεται θεμάτων του δημοσίου συμφέροντος ξεκίνησε από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, με αφορμή την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για εξοπλιστικά προγράμματα και συγκεκριμένα στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια.

Η δικογραφία μάλιστα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου, όπως ορίζει ο νόμος να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να ερευνηθούν οι συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων που ενδέχεται να προκύψουν έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τη νομοθεσία , εκτός κι αν προκύψει η ροή μαύρου χρήματος.

Η ζημία που που έχει προκληθεί από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης ξεπερνά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών τα 53 εκ ευρώ, ενώ η ζημία είναι πολύμεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι την απαξίωση της επιχείρησης και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τα εκτιμούν οι ανακριτικές αρχές, η επίμαχη ιδιωτικοποίηση ήταν ουσιαστικά <δώρο> στη γερμανική κοινοπραξία, καθώς ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ, ενώ την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

Στο περιθώριο της έρευνας για τα εξοπλιστικά οι δύο ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου,αποτιμώντας έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβαν στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια ερεύνησαν για πρώτη φορά και τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ).

Σύμφωνα πάντα με την ανακριτική διαδικασία η πώληση της ΕΝΑΕ έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία,αλλά και κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορία για κακουργηματική απιστία σε βάρος ενός υπαλλήλου των ΕΝΑΕ, ωστόσο εκτιμούν ότι εκτός από αυτόν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των γερμανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα