29 Μαρτίου 2024 / 10:27 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:27 πμ

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Τζιχαντιστή που αιματοκύλισε το Λονδίνο

από fimotro

Η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άνδρα που σκότωσε τρεις ανθρώπους κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από σφαίρες.

Πρόκειται για τον Χάλιντ Μασούντ, 52 ετών, ο οποίος είχε βαρύ ποινικό μητρώο αλλά καμία καταδίκη σχετική με τρομοκρατία.

Ο Μασούντ γεννήθηκε στο Κεντ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και διέμενε στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Ο Μασούντ δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

«Εντούτοις, ήταν γνωστός στην αστυνομία κι είχε εκδοθεί σε βάρος του μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά το παρελθόν για επιθέσεις, μεταξύ αυτών για τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, της κατοχής επιθετικών όπλων και της διατάραξης της δημοσίας τάξης».

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλισε το Λονδίνο!

Δεν είχε καταδικαστεί για καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρομοκρατία, τονίζεται.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη του καταδίκη ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για φθορά ξένης περιουσίας και η τελευταία του ήταν τον Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, o Μασούντ ήταν δάσκαλος Αγγλικών και πατέρας τριών παιδιών.

Νοικιασμένο το αυτοκίνητο της τρομοκρατικής επίθεσης

Το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης είχε ενοικιαστεί από το Μπέρμιγχαμ, τόνισε η εταιρεία Enterprise.

«Επιβαιώνουμε ότι το αυτοκίνητo που χρησιμοποιήθηκε στην τραγική επίθεση στο Λονδίνο χθες το απόγευμα ήταν ένα τα οχήματα της εταιρείας μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Enterprise, προσθέτοντας ότι ενοικιάστηκε από το υποκατάστημα της στο Spring Hill στο Μπέρμιγχαμ.

«Ένας εργαζόμενος αναγνώρισε το όχημα από την πινακίδα κυκλοφορίας του, από φωτογραφία στο διαδίκτυο. Πραγματοποιήσαμε ακόμη έναν έλεγχο για να το εξακριβώσουμε και επικοινωνήσαμε κατευθείαν με τις αρχές. Συνεργαζόμαστε πλήρως και θα χορηγήσουμε οποιαδήποτε βοήθεια που μπορούμε στην διεξαγωγή της έρευνας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε επτά πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 40 πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πιο υψηλόβαθμος βρετανός αξιωματούχος αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Μαρκ Ρόουλι δήλωσε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν τέσσερις νεκροί, περιλαμβανομένου του δράστη, ενώ 29 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, επτά από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ πως ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε πέντε.

Ο Ρόουλι δήλωσε πως η αστυνομία ερεύνησε διευθύνσεις στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και άλλα μέρη της χώρας.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε … πως αυτός ο δράστης ενήργησε μόνος και είχε εμπνευσθεί από τη διεθνή τρομοκρατία. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για περαιτέρω απειλές για το κοινό», δήλωσε ο Ρόουλι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι νεκροί είναι διαφορετικών εθνικοτήτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Τα θύματα ήταν ένας αστυνομικός που μαχαιώθηκε και δύο πολίτες, μια γυναίκα γύρω στα 45 και ένας άνδρας γύρω στα 55.

Ο τέταρτος νεκρός ήταν ο δράστης.

Η επίθεση προκάλεσε άνεμο πανικού στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα…

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, ενώ μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ένας Αμερικανός.

Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «διεστραμμένη» επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έπειτα από μια διυπουργική συνεδρίαση κρίσης.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυκτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «βρετανούς φίλους» της, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκεται να έρθει στο Λονδινο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.

Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες.

Θυμίζει τις επιθέσεις της Νίκαιας στη Γαλλία (84 νεκροι) και του Βερολίνου (12 νεκροί) επίσης το 2016, που είχαν πραγματοποιηθεί με όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος και εντάσσονται στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων που υφίσταται για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον διοικητή Ρόουλι, ο δράστης αρχικά χτύπησε με το αυτοκίνητό του πάνω στη γέφυρα πολλούς πεζούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τρεις αστυνομικοί. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τος και περισσότεροι από δέκα δέχθηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες. Μια γυναίκα που πήδησε στον Τάμεση για να ξεφύγει από το όχημα διασώθηκε σοβαρά τραυματισμένη.

Αφού έριξε το γκρίζο όχημα SUV που οδηγούσε πάνω στα κάγκελα του μεγάρου του Ουεστμίνστερ, λίγο αφού βγήκε από τη γέφυρα, ο δράστης όρμησε προς μια κοντινή είσοδο του κοινοβουλίου, πριν μαχαιρώσει έναν αστυνομικό, πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Η αστυνομία τον πυροβόλησε ενώ εκείνος επιχειρούσε να επιτεθεί σ’ έναν δεύτερο αστυνομικό.

Εικόνες δείχνουν τον συντηρητικό βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος είχε χάσει έναν αδελφό σε επίθεση το 2002 στο Μπαλί της Ινδονησίας, να προσπαθεί μάταια να κάνει καρδιακές μαλάξεις στον αστυνομικό, σύζυγο και πατέρα ηλικίας 48 ετών ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα.

«Φωτογραφίζαμε το Μπιγκ Μπεν όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν, είδαμε έναν άνδρα γύρω στα 40 να κρατάει ένα μαχαίρι περίπου 20 εκατοστών. Στη συνέχεια ακούσαμε τρεις πυροβολισμούς. Διασχίσαμε τον δρόμο και είδαμε τον άνδρα ματωμένο στο έδαφος», αφηγήθηκε η Τζέιν Ουίλκινσον στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

«Είδα τρία πτώματα να κείτονται στο έδαφος και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Τζακ Χάτσινσον, ένας αμερικανός τουρίστας που έμεινε αποκλεισμένος για τρεις ώρες πάνω στη μεγάλη ρόδα London Eye, στην άλλη άκρη της γέφυρας.

Οι βουλευτές είχαν περιορισθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. «Επικράτησε πανικός», αφηγήθηκε η Εργατική βουλευτής Μέρι Κρίαγκ.

Η Τερέζα Μέι αναχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το κοινοβούλιο, όπου είχε μιλήσει στους βουλευτές, με το επίσημο αυτοκινητό της.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ’ αόριστον.

Το Λονδίνο δεν είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης επιθέσεις. Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε εντουτοις ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει, από τον Ιούνιο του 2013, 13 απόπειρες επίθεσης.

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους την επίθεση, την οποία η (αριστερή) Daily Mirror χαρακτηρίζει «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

«Οι Λονδρέζοι δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίσει η τρομοκρατία», τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα